Nový trik obchodních řetězců? Uvádějí ceny v haléřích jako důkaz, že promítly snížení DPH

Ceny potravin uvádějí některé obchody opět v haléřích.

Triky obchodních řetězců

Ceny potravin uvádějí některé obchody opět v haléřích. Chtějí tím dokázat, že opravdu promítly do koncových cen snížení DPH. Ekonomové ale upozorňují, že je to jen dočasný marketingový trik.

Baťovské devadesátky jsou v tuto chvíli minulostí. Nečekaný comeback díky supermarketům slaví desetiny, a dokonce setiny koruny, tedy haléře.

ČTĚTE TAKÉ: Nákupy v Polsku přestávají být tak výhodné. Za kterými potravinami už za hranice nejezdit?

„Na cenovkách je vidět, že se do cen promítla nižší DPH. U těch levnějších potravin to jsou často haléřové změny, i proto řada obchodů přišla s těmito cenovkami, aby bylo jasně vidět, že se ceny snižovaly,“ vysvětlil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Obchodníci garantují, že jakmile platíte kartou, dáte za nákup na haléř přesně to, co je na cenovkách. Ovšem pokud chcete platit hotově, částka se zaokrouhluje.

„V jednotkách haléřů to vycházelo i v minulých letech, nikdy náklady na rohlík nevycházely zaokrouhlené na desetiny nebo koruny, takže kdyby tahle logika měla platit, tak by se tam ty haléře musely objevovat už dříve, což tak samozřejmě nebylo,“ sdělil hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

„Já to vidím skutečně jako marketingový tah, protože s těmi cenami se v marketingu čarovalo a čaruje,“ poznamenal i ekonom Milan Bednář.

Některé obchodní řetězce dokonce po novém roce zlevnily ještě nad rámec tříprocentního snížení DPH. Zástupci zemědělců pro to mají své vysvětlení. „Pokud řetězce nějakým způsobem kosmeticky zlevňují, tak je to tím, že si to můžou dovolit, protože ty ceny byly vyšponované nahoru,“ vysvětlil prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Jenže obchodníci říkají, že na tahu s dalším zlevňováním jsou potravináři. „Když se podívám na ty mimořádné zisky mnoha našich dodavatelů, tak oni si udělali poměrně velký polštář,“ tvrdí Prouza.

Jenomže ti si za cenami stojí: „Když se podíváme na ceny suroviny, cena mléka se zvyšuje, takže je velmi problematické ještě snižovat ceny výrobků,“ sdělila mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová.

Jenže výkupní ceny mléka přes zimu jsou vždy vyšší, protože krávy dojí více tučného mléka. A za to musí mlékárny i více zaplatit zemědělcům.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Producenti drůbežího budou krachovat. Česká soběstačnost se stane utopií, shodli se experti

Tagy:
obchody DPH Tomáš Prouza Svaz obchodu a cestovního ruchu ceny potravin Vít Hradil ekonomika Milan Bednář Helena Kavanová potravináři ceny mléka haléře