Ficův obrat. Ukrajině přiznal Krym, premiérovi měl vysvětlit, proč před Slováky mluví jinak

Slovenský premiér Robert Fico si notoval se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem.

České zájmy v Evropě - Válka na Ukrajině

Slovenský premiér Robert Fico je od svého návratu k moci známý rétorikou, která navenek musí dráždit Ukrajinu a její spojence. Nemá problém jednat s Ruskem a dokonce tvrdil, že v Kyjevě žádná válka není, ačkoliv je město pravidelně ostřelováno. Nyní měl po setkání se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem úplně otočit. V rezoluci uznal Krym a Donbas za ukrajinské, přislíbil Kyjevu podporu v rámci vstupu do Evropské unie a dokonce měl za zavřenými dveřmi Šmyhalovi vysvětlit, proč před Slováky využívá protiukrajinskou rétoriku.

Fico se setkal se Šmyhalem a jeho delegací ve čtvrtek v příhraničních Michalovcích. Předešlé jednání obou premiérů sousedských států se odehrálo na ukrajinské straně v Mukačevu, tudíž nynější výběr místa nepřekvapil. Už vůbec ne vzhledem k tomu, že Fico v minulosti nechtěl jet do Kyjeva jako řada jiných státníků, ačkoliv na tiskové konferenci v lednu před cestou tvrdil, že „v Kyjevě žádná válka není“.

ČTĚTE TAKÉ: Válka je hrozná, ale pro armádu je to požehnání, míní experti. Ekonomický profit je značný

Ve čtvrtek v Michalovcích ale úplně otočil. „Slovensko chce být dobrým, přátelským a solidárním sousedem Ukrajiny. Chceme vám projevit solidaritu v neštěstí, kterému čelíte,“ řekl na tiskové konferenci směrem ke Šmyhalovi Fico.

Kromě toho prohlásil, že ruská invaze byla hrubým porušením mezinárodního práva. Vyslovil se pro územní celistvost Ukrajiny, čili Kyjevu přiznal Rusy okupované území Krymu a Donbasu. Přislíbil také posílení společné energetické infrastruktury a podpořil tranzit ukrajinských zemědělských produktů přes Slovensko.

Některá média, například slovenský Denník N či Ukrainska Pravda, však připomínají nedávné výroky slovenského premiéra. Nejde jen o slova, že „v Kyjevě žádná válka není“ před jeho cestou do Mukačeva, ale i o tvrzení, že vláda Ukrajiny „je pod absolutním vlivem Spojených států“.

Ukrainska Pravda navíc uvádí, že Fico měl při jednání za zavřenými dveřmi Šmyhalovi říct, že jeho protiukrajinská rétorika míří pouze na domácí publikum. Odkazuje se na zdroje z ukrajinské delegace. Fico měl Ukrajincům říci, že navzdory svým výrokům pro své voličstvo je prý připraven na konstruktivní bilaterální vztahy.

Ukrajina jako téma slovenských voleb

Na Slovensku minulý víkend skončily prezidentské volby, ve kterých uspěl Ficův spojenec a koaliční partner Peter Pellegrini. Současný slovenský premiér tak bude mít na své straně prakticky všechny klíčové posty v zemi.

I během prezidentských voleb silně rezonovalo téma ruské invaze na Ukrajinu. Pellegrini tvrdil, že je zastáncem míru. Svého rivala, exministra zahraničí Ivana Korčoka, naopak osočil, že by chtěl „s českým prezidentem Petrem Pavlem společně válčit“. Korčok tato nařčení vytrvale odmítal. Stejně tak obvinění, že by chtěl posílat Slováky na pomoc Ukrajině.

Předešlé vlády Ukrajinu podporovaly humanitárně i vojensky, Ficův kabinet od druhé zmíněné části upustil. Na druhou stranu, Bratislava i nadále pomáhá Kyjevu humanitárním materiálem a stejně tak platí komerční dodávky zbraní.

Tagy:
válka Slovensko Ukrajina Krym Robert Fico Donbas Kyjev Michalovce Denys Šmyhal ruská invaze na Ukrajinu Mukačevo