Fico kritizuje Fialu: Výrokem o smíru s Babišem zasáhl do suverénních záležitostí Slovenska

Robert Fico a Petr Fiala

O smír se Slovenskem požádal Babiš

Český premiér Petr Fiala svým výrokem k nedávnému smíru slovenského ministerstva vnitra s předsedou českého opozičního hnutí ANO Andrejem Babišem podle předsedy slovenské vlády Roberta Fica zpochybnil důvěryhodnost slovenských institucí a zasáhl do suverénních záležitostí Slovenska. Vyplývá to z pondělního Ficova příspěvku na sociální síti, ve kterém premiér zároveň blahopřál občanům České republiky k výročí vzniku samostatného československého státu a vyjádřil připravenost obnovit společná jednání vlád obou zemí.

„Politici na obou stranách řeky Moravy si musí uvědomovat, že zatímco oni odcházejí, tak slovenský a český národ zůstávají. Nic v politické agendě nemá takovou hodnotu, aby to ohrožovalo jedinečné slovensko-české vztahy, uvedl Fico. Dodal, že proto on sám nikdy žádným způsobem nezasahuje do vnitřních záležitostí Česka.

ČTĚTE TAKÉ: Slovenský expremiér Matovič se v Praze pustil do Babiše. Je estébák, nenechte se opít Burešem, hlásal

Současně vyjádřil přesvědčení, že „nedávný výrok českého premiéra P. Fialy zpochybňujícího důvěryhodnost suverénních slovenských institucí v případě smíru s českým opozičním politikem slovenského původu A. Babišem byl jen výjimečným excesem nezakládajícím tradici neoprávněného zasahování do slovenských suverénních záležitostí“.

Fiala minulý týden řekl, že smírné řešení sporu o evidenci Babiše jako agenta tajné policie StB v komunistickém Československu mohlo být slovenskou protislužbou za to, že šéf ANO otevřeně podporoval Fica. Ještě předtím Fiala smír mezi slovenským ministerstvem vnitra a Babišem označil za „handl“. Český premiér také odmítl jako směšné a absurdní, že by jeho výrok ohrozil česko-slovenské vztahy, které považuje za výborné. Řekl, že s Ficem má korektní vztahy, i když se názorově rozcházejí.

Fico je připraven obnovit společná jednání vlád

Slovenské ministerstvo, které Babiš loni zažaloval, v dohodě o urovnání sporu uznalo, že Babiš byl v dokumentech StB neoprávněně evidován jako její agent a že s StB vědomě nespolupracoval. Smír už schválil slovenský soud. Slovenský ústav paměti národa, který na Slovensku spravuje svazky StB, v reakci na dohodu o smíru uvedl, že oprávněnost evidence Babiše jako tajného spolupracovníka dokazuje více spisů.

Fico rovněž v pondělním příspěvku na X napsal, že slovenská vláda je připravena kdykoliv pokračovat v sérii společných jednání s českou vládou. Mezivládní konzultace přerušil Fialův kabinet letos v březnu. Krok zdůvodnil rozdílnými názory na klíčová témata zahraniční politiky. Týká se to hlavně vztahu k Ukrajině, která se více než dva roky brání ruské invazi. Ficova nynější vláda po loňském nástupu do úřadu zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze slovenských státních zásob.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Babiš dříve mluvil o hodné StB, řekl Lipavský. Nešiřte dezinformace, zuřil Vondráček

Tagy: