Slovenský expremiér Matovič se v Praze pustil do Babiše: Je estébák, nenechte se opít Burešem

Slovenský expremiér Igor Matovič ve čtvrtek vystoupil v Praze na Václavském náměstí, kde zkritizoval předsedu hnutí ANO Andreje Babiše kvůli kauze s jeho údajným členstvím v komunistické Státní bezpečnosti. Prohlásil, že Babiš „zemře jako estébák a tuto vinu ze sebe nikdy nesmyje“. Šéf ANO se v týdnu dohodl se slovenským ministerstvem vnitra na smíru ohledně dlouholetého procesu, zda je oprávněně či neoprávněně veden coby předlistopadový agent StB. Slovenská opozice i česká vládnoucí koalice dohodu vnímá jako „handl“ mezi Babišem a vládou premiéra Roberta Fica.

„Přijeli jsme do Prahy, abychom se každému člověku, kterému záleží na pravdě, veřejně omluvili za lidi, kteří nám na Slovensku vládnou. Udělali podlou dohodu s člověkem, který vědomě a dobrovolně spolupracoval se Státní bezpečností. Popírají pravdu a chtějí vyhlásit bílou za černou a černou za bílou,“ pronesl mimo jiné k důvodu své cesty do Prahy Matovič.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš s StB nespolupracoval, uvedlo slovenské vnitro. Putin nebyl agent KGB, glosoval Kalousek

Bývalý slovenský premiér mimo to vzkázal, že si „nenechá přelepit ústa a vzít pravdu“. „Andrej Babiš zemře jako estébák a tuto vinu ze sebe nikdy nesmyje,“ pokračoval šéf dnes už opozičního hnutí Slovensko, dříve OLaNO. Na transparentu, který ukázal také na Karlově mostě, měl napsáno „Je to estébák. Nenechte se opít Burešem“ s Babišovou tváří.

Podle Matoviče a spol. by to měl být Babiš, kdo se omluví, nikoliv Slovenská republika. „Jediný, kdo může na Slovensku rozhodovat, zda někdo byl či nebyl estébák, je Ústav paměti národa. ÚPN vede kartu, která jednoznačně mluví o agentovi Burešovi, který je zmíněn v 11 svazcích, že tento člověk pronásledoval lidi a spolupracoval se Státní bezpečností,“ dodal pro CNN Prima NEWS tiskový mluvčí Matovičova hnutí Matúš Bystrianský.

Podle hnutí Slovensko je kauza smíru jednoduše korupcí ze strany slovenského premiéra Roberta Fica. Babiše Matovič viní, že mu tak „vyznává politickou lásku“. Český šéf ANO totiž Fica podpořil před sněmovními volbami v loňském roce a stejně tak i Hlas-SD Petra Pellegriniho. Toho navíc Babiš přijel osobně podpořit do Bratislavy i letos před prezidentskými volbami, které Pellegrini nakonec skutečně vyhrál.

„Toto je jen špinavý obchod, který vykonal s Babišem Fico a jeho podřízený (ministr vnitra) Matúš Šutaj Eštok. Fico s Pellegrinim teď jen splácí dluh Andreji Babišovi. My však budeme říkat pravdu tak, jak ji odhalil Ústav paměti národa. Nenechte se oklamat Babišem. Byl a navždy bude zapsaný jako agent StB, který spolupracoval na pronásledování lidí,“ prohlásil v Praze pro změnu Matovičův šéf poslaneckého klubu Michal Šipoš.

Ahojte z Prahy🖐️

Posted by Igor Matovic on Thursday, October 24, 2024

Z podpory přechod do útoku

Zajímavostí je, že v minulosti se Matovič za Babiše stavěl. Podpořil jej například loni v lednu před prezidentskými volbami proti pozdějšímu vítězi Petru Pavlovi. „Zdá se mi uvěřitelnější Babiš. Poznal jsem ho během jednání a i když je možná v mnoha věcech ulítlý, tak kdybych si měl vybrat mezi nimi, vybral bych si Babiše. Na druhou stranu Pavla objektivně neznám, jen na základě toho, jak mu možná na Česku záleží,“ komentoval v pořadu Na tělo na televizi Markíza slovenský expremiér.

Na druhou stranu, ještě ten samý rok se začal vyjadřovat proti Babišovi. Kritizoval jej za video na podzim 2023, ve kterém šéf hnutí ANO před slovenskými sněmovními volbami podpořil Směr-SD Roberta Fica a Hlas-SD, který v tu dobu vedl nynější slovenský prezident Peter Pellegrini.

„Váš bývalý premiér Andrej Babiš teď natočil promo video pro mafii, pro Smer a Hlas, kde kritizoval mě. A také vztahy Česka a Slovenska v době, kdy jsem byl premiér. Doslova si vymýšlel hlouposti, že jsem řekl, že Česko už u nás není na prvním místě,“ pronesl pro CNN Prima NEWS tehdy Matovič. „Nevím, co se Babišovi děje, ale ať už nikdy není vaším premiérem,“ uzavřel bývalý šéf slovenské vlády.

PODÍVEJTE SE: Babiš nebyl agent, tvrdí slovenské ministerstvo

Tagy: