Lipavský: Babiš dříve mluvil o hodné StB. Jste z dobré party, nešiřte dezinformace, zuřil Vondráček

Jan Lipavský a Radek Vondráček

Vondráček a Lipavský o Babišově minulosti

Osoba Andreje Babiše a jeho možné působení v StB vyvolala v Partii Terezie Tománkové hádku. Ministr zahraničí Jan Lipavský řekl, že v minulosti se předseda hnutí ANO sám přiznal, že působil v tzv. hodné StB, která chránila ekonomické zájmy tehdejšího Československa. To naštvalo místopředsedu hnutí ANO Radka Vondráčka, podle kterého Babiš žádným agentem nebyl.

Vondráček na začátku pořadu obhajoval svého stranického šéfa. Babišovi právníci se totiž dohodli se slovenským ministerstvem na smíru ve věci jeho možného působení ve Státní bezpečnosti. „S největší pravděpodobností by to u soudu dopadlo stejně. Je to tedy formou smíru, ale má to sílu rozhodnutí ve věci samotné. Babiš tedy nebyl evidován, nebyl agent a vědomě nespolupracoval,“ řekl Vondráček.

ČTĚTE TAKÉ: SPD jsou extremisti, rýpl si Dvořák. Lžete, obul se do něj Radim Fiala

Do jeho řeči poté vstoupil Lipavský, který Vondráčkovi připomněl Babišův výstup v pořadu Show Jana Krause z roku 2011. Tehdy totiž mluvil o jiné StB, se kterou přišel do styku během jeho působení v Maroku v rámci Podniku zahraničního obchodu ve firmě Petrimex. „Sám to v televizním pořadu řekl. Mluvil o té hodné StB,“ řekl ministr zahraničí.

To ale Vondráčka naštvalo a začal být vůči Lipavskému osobní. „Vy jste z té dobré party, co nešíří dezinformace. Tak to nedělejte tady v přímém přenosu. Mně to dokonce říkají novináři. Podívejte se na ten pořad ještě jednou. Dvakrát tam řekl, že nebyl agent. Ať se na místě propadnu,“ dodal Vondráček.

Politik hnutí ANO nadále mluvil o výhodnosti smíru, který mu přijde jako krok správným směrem a výsledek racionálního uvažování slovenské strany sporu. „Spíše než minulost mě ale rozčilují naše české a slovenské vztahy,“ řekl Vondráček s tím, že je tato pře nabourává.

Větší politizaci Babišovy minulosti ale Lipavský odmítá. „Mrzí mě, že se to přetáčí do našich vztahů a že nás obviňujete z toho, že je nabouráváme. Já už tři roky intenzivně pracuji na těsnější spolupráci se Slovenskem a děláme úspěšné projekty. Není to ale jednoduché, protože hnutí ANO se dívá na svět jiným způsobem,“ řekl Lipavský.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Senioři přišli o tisíce, řekl Juchelka. Je to hnus, strašíte důchodce, křičel na něj Skopeček

Tagy: