Kulidakis: Loni Pavel vyznamenal „kamarády“. Neocení Mašíny, nezajímá mě to, řekl Schmarz

Thomas Kulidakis a Martin Schmarcz

Kulidakis a Schmarcz ke státním vyznamenáním

Minulý rok vyznamenal Petr Pavel kamarády ze své názorové, politické a kulturní fronty. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl komentátor Thomas Kulidakis. Dodal, že je zvědavý, zda tuto „tradici“ českých prezidentů při předávání státních vyznamenání u příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu Pavel letos poruší. Komentátor Martin Schmarcz to komentoval slovy, že dokud nebude oceněna skupina bratří Mašínů, ceremoniál ho nezajímá.

Vrcholem připomínky státního svátku bude v pondělí večer udílení státních vyznamenání vybraným osobnostem na Pražském hradě. „Zajímá mě, jestli se přeruší tradice ,rozdávám kamarádům z mé názorové, politické a kulturní fronty’. Minulý rok to totiž bylo tak, že vyznamenání dostali ti, kteří Pavla víceméně podporovali,“ popsal Kulidakis.

ČTĚTE TAKÉ: Zastřelený horník, Den znárodnění i mladistvé živly v ulicích aneb 28. říjen v dobovém tisku

Připomněl však, že loni ocenění získali i například spisovatel Milan Uhde nebo kněz Tomáš Halík. „To nejlepší kamarádi asi nebyli,“ připustil Kulidakis. „To, že ocení své kamarády, dělají všichni prezidenti na světě, nikoliv pouze Havel, Klaus, Zeman a Pavel,“ komentoval to Schmarcz. Otázkou podle něj je, jaké kamarády člověk má a jak vyznamenání namíchá.

Ceremoniál nicméně považuje za nezajímavý, dokud nebudou oceněni bratři Mašínové. „Jsou to největší hrdinové protikomunistického odboje. Stále je proti nim ale vedena silná kampaň, že si to nezaslouží,“ dodal Schmarcz.

Mezi lidmi navrhovanými na vyznamenání má být například spisovatel Milan Kundera, herečka a někdejší první dáma Dagmar Havlová Veškrnová nebo pražský arcibiskup Jan Graubner. „Slyšel jsem, že mezi návrhy je i Karel Kryl. Nevím, jestli by za to byl rád. Už v minulosti způsobilo rozruch, když disidenti přebírali vyznamenání od bývalého komunisty,“ řekl Kulidakis.

Na senátním seznamu návrhů osobností na vyznamenání je i Jan Kubiš, který spolu s Jozefem Gabčíkem provedl atentát na Heydricha. „Zbytečně to probudí vášně. Myslím, že to byl odvážný čin, protistrana namítne, že to způsobilo hrozný teror. To samé s Mašíny. Mohli by dostat to nejnižší vyznamenání, spíše bych to ale nechal do hodin dějepisu,“ dodal Kulidakis.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Náročné profese jste neviděli ani z rychlíku, říká Nerudová. Reforma musí mít smysl, míní Jakob

Tagy:
Vítkov Petr Pavel Pražský hrad vyznamenání státní vyznamenání Tomáš Halík Skupina bratří Mašínů Milan Uhde společenská rubrika