Fico měl po atentátu pětkrát prostřelené střevo, řekl Kaliňák. Lékaři mluvili o velkém štěstí

Slovenský premiér a předseda strany Smer-SD Robert Fico a místopředseda strany Erik Kaliňák

Premiér Fico zůstává ve vážném stavu v nemocnici

Šéf poradců slovenského premiéra a ministr obrany Robert Kaliňák jako první z vládních představitelů promluvil o zraněních předsedy vlády Roberta Fica. Podle něj šéfovi strany Směr-SD útočník během atentátu prostřelil střevo na pěti místech. Nemocnice, kde se Fico léčí, uvedla, že jeho stav je uspokojivý. Léčba prý probíhá podle očekávání.

„Byl jsem na místě a jsem s lékaři. Byly to milimetry, které rozhodovaly o tom, zda se poškodí něco zásadního, a zda budou premiérova zranění fatální. Střely zasáhly tenké střevo, a ačkoli bylo pětkrát prostřeleno, lékaři udělali zázrak,“ řekl Kaliňák podle deníku Postoj na mítinku v Kysuckém Novém Mestě.

ČTĚTE TAKÉ: Atentátník na Fica skončil v nemocnici. Je umístěn na psychiatrii, tvrdí média

Kaliňákova slova jsou první detailnější zprávou o zraněních předsedy slovenské vlády. Politici a nemocnice dosud ohledně Ficova zdravotního stavu vydávali pouze krátká vyjádření.

Ve středu odpoledne pak ministr obrany a vicepremiér Kaliňák, který je strýcem šéfa Ficových poradců Erika Kaliňáka, novinářům upřesnil, že Fico utrpěl čtyři střelná poranění, má zraněnou břišní dutinu a část pohybového ústrojí, které bylo „narušeno“ stejně jako trávicí trakt. Podle něj Ficova ruka a noha jsou už „celkem v pohodě“ a pacient přijímá jídlo. Ministr také řekl, že Fico se začíná dostávat do fáze, ve které by se mohla naplno rozběhnout rekonvalescence.

Podle chirurgů bylo zranění tenkého střeva tím „nejšťastnějším zraněním“, zejména z hlediska prognózy. Po operaci je nutné vypláchnout vnitřek břicha, aby se předešlo sepsi, tedy otravě krve. Lékaři se v takovém případě snaží infekci eliminovat antibiotiky.

Fakultní nemocnice v Banské Bystrici ve středu na sociální síti Facebook informovala, že léčba slovenského premiéra probíhá podle očekávání a jeho stav je uspokojivý.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mohla ochranka při atentátu na Fica zasáhnout lépe? Test redakce s experty hovoří jasně

Tagy:
zranění nemocnice atentát střelba lékař Robert Fico střevo tenké střevo Vláda Slovenské republiky atentát na Roberta Fica Erik Kaliňák