Atentát na Fica: Mohla ochranka zasáhnout lépe? Test redakce s experty hovoří jasně

Rekonstrukce atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica

Experiment: Mohla ochranka Roberta Fica reagovat jinak?

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) se hojně diskutuje o bezprostředním zásahu jeho ochranky. Zatímco někteří ho kritizují, jiní se členů osobní stráže předsedy vlády zastávají s tím, že zcela nečekanému útoku nešlo nijak předejít. Redakce CNN Prima NEWS celou situaci zrekonstruovala a se zkušenými instruktory ze společnosti Hard Task Training vyzkoušela několik možných scénářů.

K rekonstrukci využili instruktoři zbraň, která je velikostně a mechanismem téměř totožná s tou, z níž atentátník pálil minulý týden v Handlové. Během prvního scénáře se aktéři chovali stejně jako Ficova ochranka v osudný den. Mají však výhodu, že ví, kdo bude střílet.

ČTĚTE TAKÉ: Fica jsem nechtěl zabít, omlouvá se atentátník. Nemocnice zveřejnila novinky o stavu premiéra

Během několika vteřin je po všem. „Některé rány by šly na žebra a na párové orgány,“ zhodnotil následky na figurantovi střelecký instruktor z Hard Task Training Zdeněk Charvát. „Situace zcela kopírovala to, co se událo v Handlové. Oba přední ochránci koukali doleva, což je minimálně chyba toho napravo,“ popsal.

V druhé verzi, při níž figuranti „opravili“ chyby, došlo k průstřelům ve stejných místech. Ve třetím scénáři vytáhne zbraň náhodný střelec z davu. „Figurant měl zcela prostřílené plíce,“ představil výsledky Charvát.

Pokud by měl slovenský premiér na sobě lehkou neprůstřelnou vestu, nemusel by podle instruktora nejspíše podstupovat pětihodinovou operaci, ale skončil by s několika modřinami.

Kolem atentátu panuje ještě jedna kontroverze. „Řada expertů tvrdila, že měl zasáhnout sniper. Po vysílačce nám ale po rekonstrukci říkal, že vystřelil až poté, co byl již pachatel na zemi a všichni utekli. Během útoku bylo tolik lidí okolo, že by riskoval jejich ohrožení na životě,“ konstatoval instruktor.

Ze všech provedených scénářů vyplývá, že ochranka slovenského premiéra i proti netrénovanému střelci v takové situaci příliš šancí neměla.

Názory na zásah ochranky Roberta Fica se různí. Více se dozvíte v těchto článcích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slovenští politici nezklidní vášně mávnutím kouzelného proutku, tvrdí komentátor Macháček. Jde prý o sociální sítě

Tagy: