Fico může být hrozbou pro demokracii. Pellegrini bude jazýčkem na vahách, míní Klempíř

Robert Fico

SPECIÁLNÍ VYSÍLÁNÍ, Slovenské volby: Předvolební debata - 21.9. v 20:53

Slovenský expremiér Robert Fico může představovat hrozbu pro demokracii. Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS k finální debatě slovenských předvolebních voleb to řekl marketingový odborník Oto Klempíř. Doplnil, že ve volbách našich východních sousedů bude velkou roli hrát bývalý Ficův člověk a předseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Ten podle něj může být „jazýčkem na vahách“. Přímo v debatě na TV JOJ Fico čelil výtkám, že zavede Slovensko do ruského područí.

Klempíř ve vysílání po debatě na TV JOJ poznamenal, že ze slovenských kruhů slýchá názory, že Fico může být hrozbou pro demokracii, a to zejména kvůli potenciální spolupráci s fašisty.

Jednou z variant, o které se otevřeně mluví, je totiž spolupráce Ficova Směru-SD s krajně pravicovým hnutím Republika. Předseda tohoto hnutí Milan Uhrík ve středeční debatě na TV JOJ řekl, že nejlepší variantou pro Slovensko je vláda právě Směru, jeho Republiky a Slovenské národní strany (SNS).

Marketingový expert na CNN Prima NEWS zároveň dodal, že klíčovou úlohu podle něj sehraje zmiňovaný expremiér Pellegrini. „Bude jazýček na vahách,“ komentoval Klempíř. Volby ale podle jeho mínění budou mimořádně napínavé až do konce. „Bude to bitka do poslední minuty,“ doplnil.

Fico je aktuálně v čele průzkumů, přestože v roce 2020 po volbách to vypadalo, že jeho politická kariéra míří ke svému konci. „Robert Fico a Robert Kaliňák (exministr vnitra za Směr-SD, pozn. red.), byli jako politické mrtvoly, ale pozvedl je covid,“ zmínil Klempíř.

Komentátor portálu Info.cz Martin Schmarcz dodal, že Ficovi mocně pomohl i například bývalý vicepremiér Richard Sulík tím, že vládnoucí koalici v loňském roce napřed opustil a později i položil.

Fico se střetl se Šimečkou

Ve čtvrteční debatě čelil Fico častým výtkám ze strany místopředsedy Evropského parlamentu a šéfa Progresivního Slovenska (PS) Michala Šimečky. Mimo jiné řekl, že se v nynějších volbách rozhoduje, zda se Slovensko stočí na východ. „To by nám bohužel hrozilo s vládou Roberta Fica, hrozila by nám mezinárodní izolace,“ řekl mimo jiné Šimečka.

Mimo to Fica také osočil z podílu na tom, že Slovensko patří k nejchudším zemím Evropské unie. „Proto je nutné vás porazit, protože jste tu vládli velkou část posledních dekád. To je vaše vizitka,“ vzkázal expremiérovi lídr PS.

Fico reagoval, že zásadní rozdíl mezi jeho Směrem a PS je především pohled na válku na Ukrajině. Bývalý předseda vlády volá po co nejrychlejším ukončení války a rovněž slibuje, že když se vrátí k moci, Slovensko už nebude Ukrajinu vojensky podporovat v její obraně proti Rusku. „To je dnes taková móda, že když jste za mír, tak jste nebezpeční, ale když podporujete válku, tak jste demokratický,“ pousmál se v debatě na TV JOJ Fico.

Tagy:
Slovensko demokracie Richard Sulík volby Peter Pellegrini Robert Fico Progresivní Slovensko SMER - sociálna demokracia Oto Klempíř TV JOJ Michal Šimečka