Muž obviněný z atentátu na Fica míří do vazby. Premiér je stále ve vážném stavu

Policejní vůz přiváží muže obviněného z atentátu na premiéře Roberta Fica ke Specializovanému trestnímu soudu, 18. května 2024

Experti popsali operaci po střelném poranění břicha

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal v sobotu do vazby muže obviněného ze středečního atentátu na premiéra Roberta Fica. Předseda vlády je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu premiéra. Ministr obrany Robert Kaliňák odmítl účast nejsilnější vládní strany Směr-SD na jednání všech parlamentních stran v Prezidentském paláci. Vadí mu prý falešná politická korektnost.

Muž obviněný z atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica podle televize TA3 přiznal vinu ještě u policejního výslechu. Specializovaný trestní soud (STS) ve městě Pezinok ho v sobotu odpoledne poslal do vazby. Žalobce návrh zdůvodnil tím, že obviněný by na svobodě mohl pokračovat v trestné činnosti nebo uprchnout. Soudce STS nepřijal písemný slib stíhaného a návrh na dohled probačním úředníkem, kterými by vazbu nahradil.

ČTĚTE TAKÉ: Vzal zbraň a šel spáchat atentát na Roberta Fica. Kdo střílel na slovenského premiéra?

Fico by měl být podle ministryně zdravotnictví Zuzany Dolinkové ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Páteční operace podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Fico v pátek podstoupil CT vyšetření a lékaři mu odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí.

Schůzka slovenské prezidentky Zuzany Čaputové a jejího zvoleného nástupce Pellegriniho s dalšími vrcholnými politiky by se mohla konat příští úterý. Důvodem plánovaného setkání je snaha uklidnit situaci ve společnosti. Prezidentská kancelář už na tento termín odeslala pozvánky, uvedl mluvčí dosluhující hlavy státu Martin Strižinec.

Účast u kulatého stolu již ale za stranu Směr-SD odmítl Kaliňák. „Od parlamentních voleb setkání tří nejvyšších činitelů společnosti chybí, a proto rozumíme této iniciativě. Momentálně je však předseda strany Směr Robert Fico v nemocnici,“ sdělil ve videu zveřejněném na YouTube. Dodal také, že společnost nutně potřebuje smír a vzájemný respekt. „Cesta k němu ale nevede přes falešnou politickou korektnost. Pokud se nevypořádáme s rétorikou politiků, vybraných médií a novinářů, která byla roky postavená na dennodenním označování Roberta Fica jako zločince, mafiána, vraha, diktátora, Putinova sluhy a zla, které je třeba zastavit, a oni udělají vše proto, aby Fico nevládl, tak nelze jít dál. Sebereflexe je jediná cesta vpřed,“ poznamenal.

O dalším postupu v léčbě Fica by mělo rozhodnout v pondělí lékařské konzilium. „Na této poradě by mohlo padnout také rozhodnutí o převozu do hlavního města, pokud to zdravotní stav zraněného dovolí,“ shrnul reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na tak složitý zákrok, jaký proběhl u Fica, velmi dobrý čas, říká expert. Popsal možné komplikace

Tagy: