Fico sepsul Pavla i Fialu. Vzdát se veta je šílené, s Ukrajinou šlo o suverénní krok

Slova prezidenta Petra Pavla o možnosti vzdát se práva veta v Evropské unii dál rezonují politickou scénou. Po českých politicích komentoval prezidentův výrok i vítěz slovenských parlamentních voleb Robert Fico (Smer-SD). Ve svém novém videoposelství zrušení tohoto práva nazval šílenstvím. Pokud by návrh prošel, ztratilo by podle něj členství v EU význam.

„Už jsme tu měli postoj k věci absolutně neznalé prezidentky paní Čaputové, která odnětí práva veta podpořila. Teď se k ní s ještě větší vervou přidal český prezident Petr Pavel, ten v Belgii přímo řekl, že je pro zrušení práva veta,“ začal své videoprohlášení nejžhavější kandidát na post slovenského premiéra.

„Povím to na plná ústa, pokud nám seberou právo veta, celou Evropskou unii budou řídit Německo a Francie a my budeme jen němě přihlížet a realizovat rozhodnutí, se kterými absolutně nesouhlasíme,“ varoval Fico a dodal, že bez práva veta ztratí členství v Evropské unii význam.

ČTĚTE TAKÉ: Kolář: Právo veta je silná páka, vzdát se ho je hloupost. EU může i škodit, namítl Špidla

Přislíbil rovněž, že pokud se stane premiérem, spojí se s každým předsedou se stejným názorem. „A uděláme vše pro to, aby se takové šílenství nikdy neudálo,“ upozornil.

Fico se ohradil také proti slovům premiéra Petra Fialy (ODS), který označil za nešťastné rozhodnutí Slovenska přestat s vojenskými dodávkami na Ukrajinu. „Zaprvé se nesluší komentovat suverénní rozhodnutí suverénního státu. Zadruhé ani slova pana Fialy nezmění nic na záměrech Smeru-SD, ukončit vojenské dodávky na Ukrajinu. A zatřetí, s těmi zbraněmi je to jako se sankcemi proti Ruské federaci. Navzdory masivním sankcím ruská ekonomika roste a ta v Evropské unii, která ty sankce vymýšlí, klesá,“ opřel se do Fialy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Europoslanec Alexander Vondra (ODS) uvedl, že zrušení veta by mohlo EU rozložit. Pavel neměl tohle téma vůbec otevírat, souhlasil europoslanec Ivan David (SPD)

Tagy: