Charkovská formule a Cherson horkým bramborem. Připomeňte si největší zvraty na bojišti

Opuštěná ruská technika

Bitva o Avdijivku

Zatímco v posledních měsících se frontová linie ve válce Ukrajiny s Ruskem posouvá jen nepatrně, během prvního měsíce invaze docházelo k velmi dynamickým změnám území. Ukrajincům se kromě jiného povedlo vytlačit okupanty z okolí Kyjeva a prakticky z celé Charkovské oblasti. Zvítězili také v klíčové bitvě o Cherson.

Ruský debakl na severní frontě

Už na konci února 2022 bylo zřejmé, že ruská invaze na Ukrajinu nebude několikadenní záležitostí, jak si Kreml nejspíš představoval. Navzdory tvrdému ukrajinskému odporu však okupanti v prvních dnech bojů zaznamenali několik dílčích úspěchů.

Výrazně postoupili na východě i na jihu. Tam po pouhých šesti dnech zvítězili v bitvě o Cherson, což bylo první a dlouhou dobu také jediné větší ukrajinské město, které během invaze padlo. V souvislosti se severní frontou se často mluvilo o gigantickém, více než 60 kilometrů dlouhém ruském konvoji těžké techniky, který táhl z Běloruska (a částečně i z Ruska) směrem na Kyjev.

VIDEO: Interaktivní mapa, která dokumentuje první rok války

Boje se začátkem března 2022 přesunuly přímo do předměstí Kyjeva, který se Rusové snažili obklíčit. K ostrým střetům docházelo u Buči, Brovar, Hostomelu či Irpině. Leckdo si pokládal otázku, zda se Ukrajinci armádě s takovou početní převahou mohou vůbec ubránit.

Brzy se však ukázalo, že dlouhé ruské konvoje těžké techniky mají hned několik slabin. Ukrajinci totiž pomocí dělostřelectva, bezpilotních letounů či protitankových raketometů drtili jeden ruský obrněnec za druhým. Mnoho útoků mířilo také na zásobovací transportní vozy, což se ukázalo jako klíčové.

Rusové začali mít velké problémy s logistikou. Navíc trpěli obrovským množstvím ztrát – jak v případě pozemních jednotek, tak i těžké techniky. Bitva o Kyjev skončila definitivně 31. března 2022 ukrajinským vítězstvím. Z ruského pohledu se boje na severní frontě daly považovat za totální debakl.

Po obrovských ztrátách se okupanti postupně na přelomu března a dubna 2022 stáhli z Kyjevské, Žitomirské, Černihivské i Sumské oblasti. Rusko se tak vzdalo původního plánu dobýt hlavní ukrajinské město. Své jednotky ze severní fronty Moskva přeskupila a následně nasadila na východní nebo jižní frontě.

Kromě toho, že Rusové před odchodem z okolí Kyjeva nastražili v oblasti tisíce min a dalších výbušnin, zanechali po sobě také stovky popravených civilistů. K největšímu masakru došlo pravděpodobně v Buči. Ukrajina za pomoci Západu i nezávislých organizací nadále prošetřuje nespočet podezření ze spáchání válečných zločinů.

Ukrajinská charkovská formule

Charkovský zázrak či největší vojenské operační umění od druhé světové války. I tak lidé nazývali ukrajinskou protiofenzivu na severovýchodě země, která během podzimu 2022 šokovala okupanty i západní analytiky. I když se na začátku září čekal ukrajinský protiútok spíše na jižní frontě, nakonec Ukrajinci naplno udeřili v Charkovské oblasti, kde za pouhých pár dnů získali zpět pod kontrolu tisíce kilometrů čtverečních.

„Jsem naprosto vyjevený a překvapený, co se to na Ukrajině stalo. Takový postup nemá v moderní době obdobu. Vidíme úžasnou ukázku ukrajinského operačního umění. Svou rychlostí mi to připomíná postup Německa Francií v roce 1940,“ konstatoval vojenský analytik Lukáš Visingr.

„Opaření“ Rusové po sobě při improvizovaném úprku nechávali nespočet kusů těžké techniky či dalšího vojenského vybavení. Zároveň nestíhali „maskovat“ některé válečné zločiny, které v Charkovské oblasti během okupace napáchali. Veřejnosti utkvěla v paměti především ruská zvěrstva v Izjumu.

Přehazování Chersonu jako horké brambory

Zatímco na východní a tehdejší severní („kyjevské“) frontě si Rusové vyráželi zuby o ukrajinský odpor, na jihu země se jim alespoň zpočátku agrese velmi dařilo. První již zmíněná bitva o Cherson začala hned v počáteční den ruské invaze, tedy 24. února 2022, a jen po šesti dnech skončila ruským vítězstvím.

Ruské obsazení Chersonu znamenalo pro místní obyvatele katastrofu. Okupanti nedlouho poté získali kontrolu i nad většinou Chersonské oblasti. V médiích se dlouhodobě objevovaly zprávy o tom, že v Chersonu dennodenně docházelo k transformaci, která měla de facto eliminovat jakékoliv ukrajinské vlivy.

VIDEO: Exkluzivní reportáž štábu CNN Prima NEWS ze zaplavené oblasti na jihu Ukrajiny

Kromě dosazení kolaborantů či proruských separatistů do vedení města, tvrdého potírání opozice a zavedení prokremelské propagandy ve všech možných aspektech Rusové na místě údajně pálili ukrajinské knihy, zavedli ruštinu na školách jako primární jazyk a místní obyvatele odpojili od internetu. Rovněž prý chtěli prosadit rubl jako standardní měnu.

Během léta 2022 začala Ukrajina vyvíjet silnější tlak na znovudobytí jihu včetně Chersonské oblasti a jejího stejnojmenného hlavního města. Na začátku července se často objevovaly zprávy o ukrajinském ostřelování ruských strategických cílů. Nejčastěji se jednalo o ničení mostů vedoucích přes Dněpr, což Rusku čím dál více ztěžovalo zásobování celé oblasti. Dále šlo o demolování ruských muničních skladů i protivzdušné obrany.

I díky dodávkám moderních zbraní ze Západu měli Ukrajinci na jihu převahu. Dne 29. srpna 2022 jejich armáda oznámila, že zahájila ofenzivu na jihu země. Zpočátku ji však zastínila již zmíněná „ukrajinská formule“ v Charkovské oblasti. Jižní protiofenziva se v poměrně podobném duchu rozjela až později. O bleskovém ukrajinském postupu na jihu se začalo psát začátkem října 2022.

Na přelomu října a listopadu se Rusové v Chersonu dostali do bezvýchodné situace, a tak naplánovali kompletní evakuaci. Kremelský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil definitivní stažení ruských vojsk z města 9. listopadu 2022.

O dva dny později Moskva oznámila, že její vojska dokončila stažení z pravého, tedy západního břehu Dněpru. Ve stejný den do města vstoupila ukrajinská armáda. V Chersonu se opět objevily modrožluté vlajky a Ukrajinci oslavili odchod ruských okupantů.

„Svobodný život se vrací do Chersonu spolu s ukrajinskými vlajkami,“ radoval se poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. Známý ukrajinský novinář Ilja Ponomarenko označil bitvu o Cherson jako rozhodující ukrajinské vítězství v boji proti ruské agresi.

„Zamrznutí“ frontové linie

Během druhého roku války však k žádnému výraznějšímu posunutí fronty nedošlo, i když Rusko obsadilo některá města na Donbase, například Bachmut či Avdijivku. Západní analytici si pak mnohé slibovali od dlouho plánované protiofenzivy na východě a jihu země z loňského léta. Ukrajinci sice získali zpět určitou část území, celkový výsledek dlouho chystaného protiútoku ale skončil daleko za očekáváním.

„Rádi bychom dosáhli velmi rychlého postupu. Jenže ve skutečnosti je to prakticky nemožné. Náš postup opravdu nejde tak rychle, jak bychom chtěli,“ přiznal tehdy generál Oleksandr Syrskyj, který před časem vystřídal Valerije Zalužného ve funkci hlavního velitele ukrajinské armády. Zároveň ale dodal, v čem má podle něj Ukrajina nad Ruskem výraznou výhodu: „Věřím, že jednota našeho vojenského vedení a vzájemná důvěra našich vojáků je silnou stránkou ukrajinské armády.“

Tagy:
válka Ukrajina Rusko Kyjev Charkov Cherson Chersonská oblast Charkovská oblast Kyjevská oblast Izjum