Ficova slova o Kyjevu? To řekne jen idiot, míní Zdechovský. Ostrou kritiku přidal i Vondra

Tomáš Zdechovský a Alexandr Vondra

Speciál: České zájmy v Evropě (1)

Že v Kyjevě není válka, řekne jen idiot. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Reagoval tak na tvrzení slovenského premiéra Roberta Fica, který prohlásil, že ve zmíněné metropoli panuje „absolutně normální život“. Za slova o Ukrajině, která se již dva roky brání ruské agresi, Fica kritizoval i europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

„Jestli Robert Fico řekl, že v Kyjevě není válka, tak ta slova jsou idiotská. Něco takového řekne jen idiot,“ kritizoval Zdechovský ve vysílání CNN Prima NEWS. Lidovecký politik tak reagoval na výrok slovenského premiéra, který v úterý zpochybnil fakt, že v hlavním městě Ukrajiny probíhá konflikt. Podle Fica v metropoli panuje „absolutně normální život“.

Nutno zmínit, že Kyjev stejně jako mnoho dalších ukrajinských měst čelí pravidelně ruskému bombardování. „Celá Ukrajina je zasažena válkou. Bojuje, aby její občané přežili,“ upozornil Zdechovský. Tvrzení o normálním životě v Kyjevě Fico vypustil krátce před plánovanou cestou na Ukrajinu.

I když podle slovenského předsedy vlády v Kyjevě neprobíhá válka, se svým tamním protějškem Denysem Šmyhalem se nesetkal v hlavním městě, nýbrž v Užhorodě – přímo u slovenských hranic.

„Pokud Robert Fico tvrdí, že se v Kyjevě nic neděje, tak proč se setkává s ukrajinským premiérem v Užhorodě? On se do toho Kyjeva bojí jet?“ podivoval se ve vysílání CNN Prima NEWS Alexandr Vondra.

Fico kromě jiného sklidil značnou kritiku také za prohlášení z minulého týdne, kdy Ukrajinu označil za zkorumpovanou zemi, v níž se ztrácí západní pomoc. „Když jsem poslouchal slova Roberta Fica, která pronesl minulý týden, musím říct, že jsem hodně zvedal obočí. Ukrajinu jako zkorumpovanou zemi známkuje člověk, který Slovensko dovedl do situace, kdy se zabíjeli novináři a kdy se rozkrádaly instituce ve jménu korupční politiky. Fico by si měl nejdříve zamést před vlastním prahem, než bude známkovat ostatní,“ doporučil Vondra.

Slovenský premiér podle politických komentátorů často mluví podle přítomného publika – jinými slovy jinak hovoří na Slovensku a odlišným způsobem pak jedná se zahraničními partnery. Z jednání v Užhorodě mimo jiné nakonec vyplynulo, že Bratislava podpoří integraci Ukrajiny do Evropské unie.

Tagy: