Tajný duel s Rusy rozohnil Tvrdíka. Slavia místo slavného Slovanu vyzve vysmívaného soka

Fotbalová SK Slavia Praha v rámci zimní přípravy plánovala duel se slovenským hegemonem ŠK Slovan Bratislava, k němu ale nedojde. Belasí, jak se tradičnímu klubu přezdívá, tajně odehráli přátelské utkání s ruským soupeřem – Dynamem Moskva. To se nelíbilo šéfovi sešívaných Jaroslavu Tvrdíkovi, který oznámil, že Pražané místo Slovanu odehrají ligovou generálku s klubem Zlaté Moravce, do kterého se Bratislavští úsměšně opřeli, a výtěžek půjde na Ukrajinu, která již téměř celé dva roky čelí ruské invazi.

Fotbalisté Slavie měli v Edenu 4. února odehrát ostrou zkoušku před ligou s lídrem slovenské ligy Slovanem Bratislava. Utkání však bylo zrušeno, protože slovenský soupeř odehrál přípravný zápas s ruským Dynamem Moskva.

ČTĚTE TAKÉ: Rozdělené toalety motivují naše k návratu domů, tvrdí Putin. Řada Rusů ale nemá ani kanalizaci

Kuriózní je, že Slováci duel s Rusy odehráli tajně. Neinformovali o něm na svém webu či sociálních sítích, tedy alespoň ne oficiální cestou. Na kanálech ruského klubu přitom běžel živý přenos. Že Slovan odehrál zápas s Dynamem, pak fanouškům nechtěně prozradil jeden z asistentů trenéra, který se o tom pochlubil na sociální síti Instagram, o čemž informují česká i slovenská média.

„V přípravě pokračujeme v Kataru. Deset dní, tři zápasy (Dynamo Moskva, Al Rayyan, Al Wakra) – a potom už ostrý start druhé části sezony.“ napsal původně k fotografii asistent trenéra Vladimíra Weisse st. Luboš Benkovský. Příspěvek později upravil, když z něj smazal moskevské Dynamo.

PODÍVEJTE SE: U hranic s Ukrajinou se zřítil letoun

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Slávistický boss Jaroslav Tvrdík oznámil, že pražský klub kvůli tomu zápas se Slovanem hrát nebude. On i klub totiž stojí za Ukrajinou, kterou Rusko předloni v únoru napadlo.

„Měli jsme a stále máme v týmu ukrajinské hráče. Za sebou dvě předkola Evropské ligy se soupeři z Ukrajiny, od jejichž zástupců, kteří přijeli přímo z frontové linie, jsme slyšeli o válečných zvěrstvech. Od prvního dne stojíme za Ukrajinou a budeme v tom i nadále pokračovat,“ napsal Tvrdík na sociální síť X.

Se Slováky slávisté sice duel odehrají, ale půjde o jiný tým. „Generálka bude se slovenským klubem. Těšíme se na Vás, FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble. A vstupné a výnos z přenosu na podporu Ukrajiny,“ oznámil během úterý Tvrdík.

Majitel Slovanu o Rusech: Chtěli jsme vyrovnaného soupeře

Majitel Slovanu Bratislava Ivan Kmotrík pro slovenský Denník N duel s Rusy hájil. „S kým máme hrát, když je tu Dynamo také na soustředění? Chtěli jsme vyrovnaného soupeře, se Zlatými Moravci můžeme hrát i na Slovensku,“ nechal se slyšet Kmotrík. V reakci na to se jako náhrada Slavii nabídly právě Zlaté Moravce, jinak poslední tým slovenské ligy. „Výtěžek ze zápasu bude věnovaný na podporu Ukrajiny. Děkujeme Slavii. Bude nám ctí,“ napsali zástupci klubu na sociální síti X.

„Majitel má stejné postoje vůči Ukrajině jako my, CEO nás sleduje a občas jezdí na zápasy do Edenu a trenérem je bývalý hráč Slavie Michal Hipp. Bude to přátelský zápas se vším všudy a pro dobrou věc,“ vysvětlil výběr soupeře ředitel slávistické strategické komunikace Jakub Splavec.

Aktuální kauza se Slovanem je další ukázkou, kterak politika proniká i do sportu. Vzhledem k tomu, že Rusko předloni v únoru zahájilo invazi na Ukrajinu, řada klubů a organizací v Evropě odmítá s ruskými sportovními kluby či sportovci hrát. To samé platí vesměs i pro Bělorusko, které je spojencem Moskvy.

Tagy:
Slovensko Ukrajina Bratislava SK Slavia Praha sociální síť Jaroslav Tvrdík fotbal sport Rusko ŠK Slovan Bratislava SK Dynamo České Budějovice FK Dynamo Moskva