Finále, které nechce fanoušky. UEFA vytočila Kloppa, lístky na Ligu mistrů i za 300 tisíc

Velký svátek, zlatý hřeb pohárové Evropy. Liverpool a Real Madrid čeká na konci května dostaveníčko v Paříži, rozhodne se o vítězi fotbalové Ligy mistrů. UEFA ale neudělala příliš mnoho pro to, aby finále mělo výjimečnou atmosféru. Ceny vstupenek nastavila velmi vysoko a internetoví prodejci je vystřelili do kosmických výšin. Oba týmy dostanou pro své příznivce jen 20 tisíc lístků, ačkoliv kapacita stadionu je 75 tisíc míst. Takovýto přístup razantně odsoudil i kouč anglických „Reds“ Jürgen Klopp.

Po 16 letech se finále Ligy mistrů vrací na pařížské předměstí a stadion Stade de France. Z cestovatelského pohledu to pro oba zúčastněné tábory nemohlo dopadnout o mnoho lépe. V případě, že by nevypukla válka na Ukrajině a dějištěm byl nadále byl ruský Petrohrad, fanoušci by za letenky utratili podstatně více.

Ušetřit něco na cestě se hodí, protože samotné vstupenky na vyvrcholení nejprestižnější klubové soutěže představují velmi drahý artikl. Nejlevnější lístek vyšel v přepočtu na 1 500 korun, logicky diváka usadí na nejméně atraktivní místo stadionu. Pokud chtěl mít fanoušek nejlepší možný výhled a nespadal mezi VIP osoby, musel z úspor vytáhnout 16 800 korun. Většina však zaplatila kolem 3 600 korun.

Zejména angličtí příznivci jsou ohromní srdcaři a tato cena je neodradí. Naopak poptávka značně převyšuje nabídku. Liverpool – stejně jako Real Madrid – dostal pro své fanoušky necelých 20 tisíc míst. Stade de France má kapacitu 75 tisíc lidí, takže celkem 35 tisíc sedaček obsadí „nefanoušci“. Z toho dva tisíce vstupenek šlo do volného prodeje, který už byl ukončen minulý měsíc. Tedy ještě ve chvíli, kdy vůbec nebylo jisté, kdo finále bude hrát. Z pořádně početného zbytku se mohou těšit sponzoři, funkcionáři či rodiny hráčů.

Přínos „červené armády“, jak lze podporovatele Reds nazvat, si dobře uvědomuje trenér Jürgen Klopp. Vždy mu záleží na tom, aby fanoušci byli spokojení, opakovaně vyzdvihuje, jakou dokáží dodat sílu. „Je to až dojemné. Ať hrajeme kdekoliv, oni nám z toho udělají domácí zápas, což je naprosto neuvěřitelné,“ pochvaloval si Klopp před pár dny na tiskové konferenci.

Šílený přeprodej

Jelikož má k příznivcům opravdu blízko, mrzí ho, jaké podmínky nastavila pro finále zaštiťující organizace UEFA. „Když vidíte ceny vstupenek a množství vstupenek, které dostanete, wau... Četl jsem dobře, že dostaneme jen 20 000 stejně jako Real a kapacita je 75 000 míst? Kam jdou ty další lístky?“ tázal se charismatický kouč z Německa. Dodal, že o lidech z UEFA nelze v této záležitosti mluvit jako o „fotbalových svatoušcích“, kterými stejně „nikdy nebyli“.

Zastal se tím především uskupení říkající si „Spirit of Shankly“, které poslalo dopis prezidentovi UEFA Aleksanderu Čeferinovi, v němž ho nařklo z okrádání fanoušků.

UEFA se však pověsti mocného zloděje snadno zbaví v konkurenci s různými weby, které dále nabízí lístky, ačkoliv už oficiální cestou žádné nejsou. Existuje mnoho internetových vstupenkových specialistů, skrze které lze pořídit jakýkoliv sportovní či kulturní zážitek, ačkoliv už může být na dané akci vyprodáno. Problémem je, že tyto weby slouží jen jako zprostředkovatelské a operují na nich překupníci. A ti si rádi a pořádně namastí kapsu.

Šéf fotbalové sekce britského deníku The Times Henry Winter upozornil na to, do jakých šílených výšin se u internetových prodejců vstupenky na finále Ligy mistrů dostaly. Nejlevnější kategorie D oficiálně za 50 liber byla nabízena i za 3 275 liber, tedy v přepočtu za více než 95 tisíc korun. „Áčková“ – nejhezčí – místa se překupníci neostýchali prodávat za rovných 10 tisíc liber. Podle současného kurzu tedy za asi 290 tisíc korun.

Liverpool s Realem si dají finálové repete 28. května po pouhých čtyřech letech. Tehdy v Kyjevě slavil „bílý balet“ po výhře 3:1, ke které mu značně dopomohly hrubé chyby gólmana anglického týmu Lorise Kariuse. Ten z klubu krátce poté odešel na hostování a mezi tři tyče se v Liverpoolu už zřejmě nevrátí.

Tagy: