Může za Guardiolovy nezdary kletba šamanů? Se City dál marně čeká na trofej z Ligy mistrů

Manchester City vedený trenérem Pepem Guardiolou platí za jeden z nejlepších týmů světa, možná ten vůbec nejlepší. Zatím ale stále čeká na razítko v podobě vítězství v Lize mistrů. Štempl na to nedostane ani letos poté, co vypadl v semifinále slavné fotbalové klubové soutěže. Zdá se, že Citizens není „ušatý pohár“ souzen. Jeho agent naznačuje, že jde o důsledek kletby afrických šamanů.

Na jaře roku 2018 bylo jasné, že po dlouhých letech končí v Manchesteru City „služba“ pro Yayu Tourého. Legenda klubu i reprezentace Pobřeží slonoviny marně čekala na nabídku nového kontraktu a spolu s agentem oznámila, že za jednou bohatou kapitolou napíše tečku.

Do příchodu Guardioly v roce 2016 byl Touré stěžejním hráčem Citizens, výrazně se podepsal pod dva první dva tituly v novodobé historii týmu. Pak se jeho minutáž na trávníku začala postupně smrskávat. Nejlepší časy už měl tehdy střední záložník i vzhledem k věku za sebou, přesto si stejně jako agent Dimitrij Seluk myslel, že to nejsou jen výkony, co může za jeho minimální vytížení.

Pro magazín France Football uvedl, že se vyskytly jisté třenice kvůli jeho původu. „Guardiola trvá na tom, že nemá problém s černými fotbalisty. Ale spíše je jen dostatečně chytrý na to, aby si nedělal potíže. Nicméně je třeba si uvědomit, že měl neshody s hráči tmavé pleti kamkoliv přišel, takže to vzbuzuje otázky,“ řekl Touré, který ukončil kariéru už v roce 2020 a nyní se věnuje trenéřině.

Afričtí šamani se činili

Olej do ohně přilil následně Seluk. „Způsob, jakým se (Guardiola) choval k Yayovi – klubové legendě – nebyl správný. Vymýšlel si různé záminky, aby ho nechával na lavičce. A tím proti sobě postavil celou Afriku. Mnoho afrických fanoušků se k Manchesteru City kvůli tomu otočilo zády.“ Na svém rodném kontinentu je Touré extrémně populární – v letech 2011, 2012, 2013 a 2014 se stal africkým hráčem roku.

Agent připojil ještě jeden postřeh, který v minulém týdnu po turbulentním dění na madridském stadionu Santiago Bernabéu opět ožil. Domácí Real mocným závěrem v odvetě semifinále Ligy mistrů vyřadil City.

„Jsem si jistý, že mnoho afrických šamanů nenechá Guardiolu vyhrát Ligu mistrů. Bude to určitá africká kletba na Guardiolu. Čas ukáže, jestli mám pravdu, nebo ne,“ řekl Seluk v září 2018. Na Twitter tehdy přidal kreslený vtip, na němž je šaman zabodávajícího špendlík do voodoo panenky a Guardiola pociťujícího bolest v místě vpichu.

Od té doby uplynuly čtyři sezony a Manchester navzdory ambicím s hvězdným kádrem financovaným šejky ze Spojených arabských emirátů stále marně nahání trofej z Ligy mistrů. Mezitím vyhrál dvakrát Premier League a teď útočí na třetí titul, třikrát ovládl Anglický ligový pohár, jednou FA Cup i superpohár. Ale v prestižní evropské klubové soutěži stále nic.

Fanoušci po posledním vyřazení City hovořili o tom, že na slovech agenta 38letého Tourého možná něco bude. Od odchodu oblíbeného záložníka skončil manchesterský celek dvakrát ve čtvrtfinále LM, až loni se přiblížil k vysněné metě nejblíže – ve finále prohrál v anglickém klání s Chelsea 0:1.

I kdyby kletba provázela španělského trenéra dál, v branži bez triumfu z Ligy mistrů neskončí. Nikdo Guardiolovi nemůže odpárat dvě vítězství z let 2009 a 2011 s Barcelonou.

Tagy:
Afrika FC Barcelona šamani Premier League Real Madrid Liga mistrů fotbal Manchester City sport Pep Guardiola FA Cup Pobřeží slonoviny Liga mistrů UEFA Manchester City FC Chelsea FC kletba Yaya Touré Dimitrij Seluk Josep Guardiola