Finové, pomozte. Co Češi potřebují, aby na EuroBasketu zabránili těžkému vystřízlivění?

Namísto tajných snů, třeba i o medaili z basketbalového evropského šampionátu, se česká reprezentace dostala do pozice, kdy po posledním zápase základní skupiny musí vyhrát, aby vůbec postoupila do osmifinále. Situace je až tak kritická, že ani vítězství svěřenců trenéra Ronena Ginzburga nad „jeho“ Izraelem nemusí znamenat automatický postup do play-off.

Potěšit publikum v pražské O2 areně a pak hurá do Berlína, který hostí celé vyřazovací boje probíhajícího EuroBasketu. To byl jasný plán. Generace kolem lídra Tomáše Satoranského v posledních letech šokovala postupy na velké akce, přičemž při první účasti na mistrovství světa po rozpadu federace urvali „lvi“ šesté místo.

Mistrovství Evropy spolupořádané Českou republikou mělo být pro výjimečný tým vrcholem, zatím ale dlouho očekávaná událost představuje po sportovní stránce spíše zklamání. To, že basketbalisté prohráli s extrémně silným Srbskem, za chmury nemůže. Ale nezdary proti Polsku a především Finsku už jsou horší.

Čechy udržuje „naživu“ vítězství nad Nizozemskem, ale jedna euforie na cíl – tedy postup ze šestičlenné skupiny D – nestačí. Ve čtvrtek od 17:30 je čeká proti Izraeli zápas o všechno. Skolení party ze země trenéra českého výběru Ronena Ginzburga je bezpodmínečně nutné.

Ještě než nastoupí na palubovku domácí basketbalisté ke kardinálnímu duelu, je důležité upřít pozornost na zápas Finska s Nizozemskem. Češi potřebují pomoc Seveřanů, bez jejich výhry by získání čtvrtého místa a jízdenky do Německa na další fázi turnaje bylo ještě těžší.

Když se stane velké překvapení a Finové padnou, dojde na matematiku. Hned tři týmy by pak – pokud „Ginzburgovci“ uspějí – měly dvě výhry a na scénu by přišlo počítání skóre v rámci minitabulky, tedy rozdílu mezi počtem vstřelených a obdržených bodů. Finsko z tohoto hlediska vychází aktuálně nejlépe – má +8. Izrael +2 a Česko −10. S tímto stavem ale samozřejmě ještě zahýbají čtvrteční utkání.

Už teď je ale jisté, že budoucí okupanti čtvrté pozice si v osmifinále zahrají s Řeky, kteří vládnou skupině C.

Tagy:
Německo Berlín Izrael Nizozemsko Finsko Srbsko Tomáš Satoranský Česko sport basketbal Ronen Ginzburg česká basketbalová reprezentace mistrovství Evropy v basketbalu O₂ arena EuroBasket 2022 izraelská basketbalová reprezentace finská basketbalová reprezentace