Finská premiérka se odvázala. Ať doloží test na drogy, zní po jejím divokém tanci z koalice

Finská premiérka Sanna Marinová je vnímána jako velmi pokroková a neotřelá státnička. Nyní na sebe ovšem upozornila takovým způsobem, že vyvolává jak souhlas a pochvaly, tak i kritiku. Na sociální sítě totiž uniklo video, kterak se svými přáteli divoce tančí a baví se. Kvůli party musí čelit nejen otázkám médií. ale hlavně výzvám, aby podstoupila test na drogy.

Žádné nudné pohupování se do rytmu. Finská předsedkyně vlády se umí skutečně odvázat. Dokazuje to na uniklém videu, které aktuálně proudí sociálními sítěmi. Marinová na sérii videí velmi divoce a často až vyzývavě tančí a objímá se se svými přáteli.

V bytě, kde se party odehrává, hraje dle videí hudba všeho druhu. Nechybí ani alkohol a osvětlení jako z nočního klubu. A Marinová se jasně baví. Na první pohled se zdá, že se případného úniku videí nebojí. Na mnoha z nich se dívá přímo do kamery.

Na jednu stranu ji část lidí chválí. Líbí se jim totiž, že se dnes 36letá Marinová, která je finskou premiérkou od roku 2019, chová zcela netypicky na političku – a tím pádem získává mnoho podporovatelů zejména mezi mladou generací.

Své chování hájí i sama předsedkyně vlády. „Tančila jsem, zpívala, slavila, dělala legální věci,“ řekla premiérka na dotazy médií na čtvrteční tiskové konferenci. Přiznala, že si dala i nějaký alkohol, ale podle svých slov ho nevypila moc.

Dojde na testování na drogy?

Zlobí se ovšem na toho, kdo video zveřejnil. „Věřila jsem, že když byla videa pořizována soukromě a zveřejněná jen v rámci soukromé skupiny, že nebudou zveřejněna dále,“ uvedla Marinová s konstatováním, že se nyní cítí špatně, když jsou videa v éteru.

Vysloužila si za ně i kritiku, a to z řad svého koaličního partnera. Poslanec z centristické strany Finský střed Mikko Kärnä Marinovou veřejně vyzval, aby podstoupila test na drogy a veřejnosti zveřejnila výsledky. „Lidé by tohle měli od své premiérky očekávat,“ komentoval zákonodárce.

Marinová má sympatie mladé finské generace i liberálních a levicových voličů. Premiérkou je od roku 2019, kdy vystřídala svého stranického kolegu ze Sociálně demokratické strany Finska Anttiho Rinneho. Toho následně nahradila i v čele partaje. Ve 34 letech se stala zřejmě nejmladší premiérkou na světě.

Český velvyslanec ve Finsku a exministr zdravotnictví Adam Vojtěch Marinovou v nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS označil za představitelku mladé politické vlny ve Finsku. „Možná má i určitý punc jisté celebrity, protože se prezentuje nekonvenčně. Jsou známé její fotografie, kdy se obléká poměrně moderně. Je to její styl a myslím si, že Finové to vnímají dobře. Je pravdou, že si premiérka stále drží velmi výraznou popularitu u Finů,“ zmínil v rozhovoru Vojtěch.

Tagy: