Flegr: Hlavní zpráva voleb je pád komančů. Babiš se bude smažit v pekle

Jaroslav Flegr

Co Čech, to politik! (1012)

Evolučního biologa Jaroslava Flegra výsledek víkendových voleb potěšil. Vůbec nejvíce to, že z Poslanecké sněmovny odchází komunisté. Řekl to v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS. Pád někdejšího politického hegemona ocenil i biochemik Zdeněk Hostomský. Epidemiolog Romana Prymula dodal, že současný premiér Andrej Babiš (ANO) svůj výsledek neočekával ani v nejtemnějších snech.

Známý parazitolog a vysokoškolský pedagog Flegr v pořadu Co Čech, to politik! neskrýval nadšení z výsledků voleb. Největší radost však nemá z toho, že premiér Andrej Babiš, ke kterému byl v minulosti velmi kritický, se svým ANO zřejmě nezvládne sestavit novou vládu, ale ze skutečnosti, že se do Sněmovny znovu neprobojovala KSČM. „Konečně po těch letech už tam nebudou komančové,“ prohlásil.

„To je hlavní zpráva voleb,“ řekl. Je mu prý líto Pirátů, kteří si podle něj kampaň oddřeli. „Doufejme, že se Starostové zachovají tak, jak to mají sepsané v memorandu,“ konstatoval Flegr.

S jeho slovy o vypadnutí komunistů z Poslanecké sněmovny souzní i biochemik Zdeněk Hostomský. „Komunisté nejsou v Parlamentu od roku 1945! To je dějinná věc, na kterou budeme pyšní,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Hostomský s tím, že z výsledků voleb je „v euforii“.

„Volby dopadly poměrně překvapivě, ale reflektují náladu ve společnosti. Překvapivé je, že se žádná z těch menších stran, které oscilovaly kolem hranice pěti procent, do Parlamentu nedostala,“ doplnil kolegy epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Babiš může kandidovat na prezidenta, říká Prymula

Následně dodal, že o novém premiérovi s důvěrou nemůže být pochyb. „Finální situace je poměrně jasná. Pokud se na to díváme objektivně, tak tady nejde spekulovat,“ pravil Prymula. Volby totiž ovládla koalice Spolu pod vedením předsedy ODS Petra Fialy. Společně s jeho uskupením uspěla i koalice Pirátů a STAN. Obě tato uskupení dlouhodobě deklarovala zájem vládnout spolu, mají celkem 108 poslanců a již podepsala memorandum o vůli zřídit společný kabinet.

Současný premiér Andrej Babiš se svým ANO získal 72 mandátů a na vládě se nejspíš podílet nebude. „Vývoj, který nastal, neočekával ani v nejtemnějších snech,“ má jasno Prymula.

Ten si myslí, že by Babiš v budoucnu mohl vstoupit do boje o prezidentský úřad. A k definitivnímu rozhodnutí by mohl přispět právě výsledek sněmovních voleb. „Situace, která nastala, mu umožňuje jedinou možnost, jak zůstat v systému, a to je funkce prezidenta,“ uvedl Prymula.

Flegr byl sice během uplynulých měsíců k Babišovi kritický, ale vyzdvihl jej za roli k Dukovanům. „Za něho se přijal zákon, že se Rusové a Číňané nesmí zúčastnit dostavby,“ řekl evoluční biolog. „Babiš se ale jinak za to, co provedl, bude smažit v pekle. Zkrátil bych mu za toto na polovinu pobyt v očistci,“ řekl s úsměvem parazitolog.

Tagy: