Florenc, vagon v Brně i chata. Při tragických požárech často umírali lidé bez domova

Tragédie, jaká se v noci na čtvrtek odehrála v Brně, není zdaleka ojedinělá. Například v roce 2010 v Praze zahynulo v plamenech devět lidí bez domova. Právě bezdomovci jsou poměrně častými oběťmi požárů. Ve svých příbytcích totiž hojně využívají různá provizorní topidla. Ojedinělé nejsou ani případy, kdy se jim někdo chce pomstít.

Asi největší tragédie novodobé historie České republiky, při které zemřeli bezdomovci, se stala v Praze. V nevyužívané budově Českých drah přespávali lidé bez domova. Hasičům se podařilo dva zachránit, teprve až ráno zjistili, že dalších devět lidí v plamenech zahynulo, a navíc i jeden pes. „Včera tam přišel nějaký feťák a rozdával tam pervitin. Něco se tam určitě stalo,“ uvedla jedna z místních krátce po požáru. Jenomže vyšetřování policistů nakonec odhalilo, že nešlo o žádnou mstu, ale o nešťastnou událost. Bezdomovci si totiž dělali svíčky z PET lahví, vosku a toaletního papíru. A právě od nich neúmyslně vzplála celá budova.

Další tragédie se odehrála na konci října 2020. Při požáru železničního vagonu v Brně uhořeli čtyři lidé. Vagon plný odpadu zřejmě sloužil jako noclehárna pro bezdomovce. Příčinou požáru byla pravděpodobně nedbalost při používání topidla.

ČTĚTE TAKÉ: Vedení Brna selhalo, rozčiluje se opozice po tragickém požáru. Magistrát vinu odmítá

Ani tragický požár z roku 2014 nemá viníka. Bezdomovec s přezdívkou Paci přespával na pražském hlavním nádraží v dutině za panely. Pitva neprokázala cizí zavinění, policisté ale přesto ukázali na člověka, který měl mít požár na svědomí. Prý se pochlubil známým a ti pak policii. Od samého začátku nicméně tvrdil, že to neudělal. Za pravdu mu nakonec dal i vrchní osud. Vše skončilo až v roce 2017 kvůli nedostatku důkazů.

Na začátku loňského března se odehrála další tragédie. Dvě ohořelá těla vynášela pohřební služba z přístřešku v chuchelském háji. Na místě zemřeli muž a žena – oba bezdomovci. Tento případ už svého viníka má, i když cesta k němu byla hodně zamotaná. „Ohledáním na místě činu nebyly zjištěny žádné indicie, že by se nejednalo o nešťastnou náhodu. V tu chvíli to pro nás byl prostě požár, který neměl jasnou příčinu,“ popsal tehdy vyšetřující kriminalista.

Vrah na sebe nakonec upozornil sám. Zavolal na policii po třech týdnech s tím, že postrádá svou partnerku. Jenomže byl jediný, kdo se ozval, a neměl moc dobře vymyšlenou výpověď. Vraždit měl kvůli žárlivosti – žena udržovala vztah ještě se druhým mužem, který se stal právě druhou obětí požáru i vraždy.

Tagy: