Hrad nemá kolem zdraví Zemana mlžit, míní Forejt. Pak nebudou vznikat fake news

Jindřich Forejt.

Rozhovor s Jindřichem Forejtem

O zdravotním stavu prezidenta republiky Miloše Zemana se stále intenzivněji spekuluje. A to poté, co byl v neděli opět převezen do Ústřední vojenské nemocnice ze zámku v Lánech. Podle bývalého hradního protokoláře Jindřicha Forejta je chybou Hradu, jak Zemanovo zdraví komunikuje na veřejnost. „Vyvstávají otazníky nad tím, v jakém stavu dnes skutečně je,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Viděl jsem záběry jako mnozí vaši diváci, četl jsem různé zprávy. Zprostředkovaně vím, co se stalo,“ řekl Jindřich Forejt v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle něho bychom měli v případě Miloše Zemana zohlednit v první řadě lidské hledisko. „Každý z nás může být nemocen. Informování veřejnosti o stavu pana prezidenta se dramaticky mění každý den. Vyvstávají otazníky nad tím, v jakém stavu dnes skutečně je,“ upřesnil.

Podle Forejta však nelze úplně kapitulovat na snahu vědět, jak na tom prezident republiky je ve vztahu ke schopnosti vykonávat svůj úřad. „Záleží, jak budete definovat pojem ,schopen‘. Měli bychom vědět, zda jde o projev jeho svobodné vůle, že to tak opravdu chce. V okamžiku pověření někoho sestavením vlády jeho hlavní role pořád zůstává. To bude vzbuzovat v příštích dnech pozornost,“ vysvětlil někdejší hradní protokolář ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ovčáčka má řídit Mynář

Hrad by měl být obezřetný a „zvolit takovou komunikaci, která bude bránit vytváření fake news“. Kancelář prezidenta republiky může podle něho informace sdělovat třeba prostřednictvím brífinků. „Myslím, že o zdraví prezidenta by se mělo transparentně hovořit. Je třeba najít komunikační cestu, aby veřejnost věděla, že pan prezident je v pořádku,“ dodal Jindřich Forejt.

Podle něho je to o nastavení komunikace. Prezident prý svým spolupracovníkům nastavoval mantinely, o kterých rozhodoval on sám. „Jak jsem poznal fungování Miloše Zemana, vždy dával jasné pokyny, do jakých mezí se může zajít,“ řekl Forejt ve vysílání CNN Prima NEWS.

Bývalý hradní protokolář se rovněž vyjádřil k roli prezidentova tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka. Ten je podle něho podřízen hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi. „Na kancléři je, aby práci tiskového mluvčího řídil. Kancléř je ředitel Hradu, ať tam prezident je, či není. Jeho odpovědností je řídit aparát i poskytování informací o prezidentovi,“ vysvětlil Jindřich Forejt v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Tagy: