Forejt: S oceněním Prymuly bych počkal. Je vyznamenán za něco, co ještě nemá hranice

Jindřich Forejt.

Bývalý šéf protokolu Pražského hradu Jindřich Forejt by s vyznamenáním končícího ministra zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly (za ANO) počkal. Prymula podle protokoláře sice zvládl první vlnu pandemie koronaviru na jaře, ale stále nelze vidět konec pandemie, která může mít v budoucnu celou řadu vln. Forejt to řekl ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS.

„Ve své podstatě je to ocenění něčeho, co ještě nemá dané hranice. Já bych s tím počkal,“ řekl Forejt k ocenění Prymuly. Ministr zdravotnictví byl prezidentem vyznamenán Řádem Bílého lva. Bývalý šéf hradního protokolu připomněl, že se díky nejvyššímu státnímu vyznamenání stal nositelem ocenění, které mají i takové světové osobnosti jako bývalá britská ministerská předsedkyně Margaret Thacherová či francouzský prezident François Mitterand.

Prymula byl podle Forejta vyznamenán za událost, která stále pokračuje, a u níž ještě nevidíme konec. Podle bývalého protokoláře Pražského hradu může být dalších vln pandemie klidně padesát. První vlna, za kterou byl Prymula oceněn, může být podle něj klidně tou nejlehčí.

Ocenění pro předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského Forejt vítá. „Je to odborník a autorita, dlouholetá tvář Ústavního soudu. Když promluví, tak to má svoji váhu. Jemu vyznamenání určitě patří,“ uvedl k Forejt.

Samotný ceremoniál by kvůli omezenému počtu účastníků kvůli vládním nařízením v případě konání ve Vladislavském sále vypadal podle Forejta „tristně“ či „depresivně“. K předání vyznamenání by mohlo dojít i v jiných dnech, přičemž Forejt zmínil například 8. květen, tedy Den vítězství.

Zeman seznam vyznamenaných tají do poslední chvíle

Bývalý hradní protokolář také popsal, jak jednotliví čeští prezidenti v udělování státních vyznamenání postupovali. Václav Havel si prý nechal předkládat všechny dokumenty, se kterými se seznamoval a konzultoval možné vyznamenané. Jeho nástupce, Václav Klaus, pod kterým Forejt sloužil, pak pořádal pravidelné porady, kde se bavil o jednotlivých jménech. Zeman má podle protokoláře jiný přístup, neboť si o vyznamenaných rozhoduje sám a seznam lidí, které ocení, „drží až do poslední chvíle v tajnosti i před nejbližšími spolupracovníky“.

Forejt promluvil i k avizovanému vrácení vyznamenání zpěvákem Danielem Hůlkou. Ten záměr oznámil kvůli nesouhlasu s vládními opatřeními, které Zeman podporuje. Hůlka k tomu uvedl, že jej Zeman „zklamal coby přítel i prezident“. Medaili za zásluhy, kterou od Zemana dostal, však zatím nevrátil kvůli nařízení o zákazu shromažďování.

Podle Forejta se však nejedná o vyznamenání od Zemana, nýbrž od prezidenta republiky a občanů země. „V tom vzynamenání, v tom aktu jsme všichni. Není to jen o tom, že prezident si vyznamená své lidi,“ řekl Forejt a dodal, že pro schválení vyznamenaných je potřeba i kontrasignace premiéra.

Tagy: