Fotbalová revoluce? V Nizozemsku vyzkouší nová pravidla, bez zdržování i žlutých karet

Revoluce v nejpopulárnějším sportu světa. V Nizozemsku se chystá radikální úprava fotbalových pravidel. Kratší zápasy, konec žlutých karet a už žádné zdržování. Nový systém se uplatní v nižší soutěži, ambicí je však zatraktivnit světový fotbal.

Zdržování, hádky na hřišti a karetní tresty? To může brzy patřit fotbalové minulosti. Od sezony 2023/2024 se budou v druhé nizozemské lize rozehrávat auty nohou, rozehrávka přímého kopu nebude podmíněna přihrávkou spoluhráči, místo žlutých karet bude rozhodčí rozdávat pětiminutová vyloučení a trenéři budou moci vystřídat třeba kompletní jedenáctku.

Po každém hvizdu do píšťalky se navíc zastaví časomíra. „Nebudou tam zákroky, přerušení na půlce, trenéři to hodně křičí, za nás to byla úplně běžná věc,“ popsal bývalý fotbalový útočník Petr Švancara.

Hra na čistý čas přivede taktické zdržování do propadliště fotbalových dějin. Poločasy se mají zkrátit na půl hodiny. A podle některých hlasů by fanoušci nikdy neměli být ochuzeni o góly.

„Každý zápas, který skončí 0 : 0, by měl mít penalty. Je to atraktivní a soupeři, který by na penalty vyhrál, by se rozdal ještě jeden bod,“ dodal Švancara. Plánované změny mají za cíl udržet fotbal mezi atraktivními sporty pro děti a mladé. Nové regule už nizozemští funkcionáři zaslali do sídel UEFA i FIFA.

Tagy: