Černá maska a černé brýle: Nebinární americká koulařka zaujala na olympiádě ještě před závodem

Nebinární americká koulařka Raven Saundersová vzbudila na probíhajících olympijských hrách pozornost nejen svými sportovními výkony. Postarala se o to její extravagantní vizáž. Stříbrná medailistka z minulých her v Tokiu se tak podle svých slov vyrovnává s tlakem okolí, uvedla světová média.

28letá rodačka z Jižní Karolíny chce podle svých slov kromě jiného inspirovat ostatní, uvedl web CNN. „Je to jeden ze způsobů, jak vyniknout. Chci povzbudit ostatní ženy,“ uvedla Saundersová.

ČTĚTE DÁLE: Srážka superjachet na italském pobřeží: Hlavní roli měla loď někdejšího šéfa Applu Steva Jobse

Zároveň chce podle svých slov zbořit mýtus o koulařích a koulařkách jako o nudných hromotlucích. „Chci ukázat, že jsme koulaři, ale přesto máme svůj vlastní styl. Dokážeme dělat stejně skvělé a duchaplné věci jako sprinteři, skokani nebo ostatní. I my si zasloužíme pozornost,“ upřesnila charismatická Afroameričanka.

Na pařížských hrách se již bez vlastního přičinění stihla stát hlavní hrdinkou jednoho bizarního faux pas, připomněl časopis Variety. Komentátor britské televize BBC Steve Backley koulařku v přímém přenosu označil za ženu. Spolukomentátorka přenosu Jazmine Sawyersová svého kolegu vzápětí opravila s tím, že Saundersová sebe sama vnímá jako nebinární. V angličtině se v takovém případě preferuje označení „oni“ (tedy „them“).

Saundersová se dlouhodobě nebojí vyčnívat, připomněl list The Guardian. Již na minulých hrách v Tokiu na sebe upozornila okázalými gesty na podporu práv LGBT+ komunity. Angažuje se také v osvětě týkající se péče o duševní zdraví.

Atletka bude mít možnost na sebe upozornit i na poli sportovním. Ve čtvrtek se v Paříži úspěšně kvalifikovala do pátečního finále.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drogy u Novotného? Policie zasahovala na úřadě v Řeporyjích. Brko pobavilo, smál se starosta

Tagy:
CNN Tokio stres Olympijské hry Paříž brýle maska BBC sport Jižní Karolína Raven Saundersová sportovní disciplína