OBRAZEM: Tanky jako dětské hřiště. Ukrajinci v Kyjevě ukázali zničenou ruskou techniku

Ruské tanky a obrněná vozidla na hlavní třídě v centru Kyjeva? To je aktuální obrázek v hlavním městě Ukrajiny. Nejde o nějaký náhlý úder ruských sil, nýbrž o přehlídku. Ukrajinci totiž v době, kdy slaví výročí samostatnosti svého státu, uspořádali v Kyjevě ukázku zničené vojenské techniky, která náležela Rusům. Akce přilákala davy lidí, a to dospělých i dětí. Ty si z kovových obrněnců mnohdy udělaly prolézačky.

„Rusové v květnu plánovali vojenskou přehlídku v centru Kyjeva. O 6 měsíců později během obrovské války je tato hanebná ukázka rezavého ruského kovu připomínkou všem diktátorům, jak můžou být jejich plány zničeny svobodným a odvážným národem,“ komentuje přehlídku ukrajinské ministerstvo obrany.

Na hlavní třídě Kyjeva – ulici zvané Chreščatyk – stojí aktuálně desítky kusů ruských obrněnců. Některé vypadají celkem k světu, z jiných jsou vraky na odpis. Ukrajinská média v této souvislosti připomínají, že Rusové původně počítali s tím, že Kyjev dobijí do 3 dnů a následně uspořádají onu přehlídku v centru hlavního města Ukrajiny jakožto ukázku dominance. Jejich plány ale zhatila mimořádně houževnatá ukrajinská obrana.

„Rusové se chtěli s touto hordou vojenských vozidel projíždět centrem Kyjeva, což se jim vlastně povedlo. Jen asi ne tak, jak očekávali,“ říká k současné přehlídce jeden z Ukrajinců, který se na ruskou techniku přišel podívat.

Přehlídku si pochvaloval i jeden ze strůjců nápadu – ministr obrany Oleksij Reznikov. „Okupanti chtěli v našem hlavním městě uspořádat vojenskou přehlídku. Ok, tak jsou tady. Tuny kovového šrotu,“ napsal Reznikov na Twitteru a dodal, že v zajatých či zničených tancích, o které Rusové přišli, podle svých slov viděl připravené uniformy na ceremoniál.

Ruská vojenská technika dětskými prolézačkami

Na místě je rovněž plno dětí, které se s obrněnci dříve ve vlastnictví ruské armády fotí. Tanky, raketomety a bojová vozidla navíc využily v podstatě jako hřiště. Nikdo jim totiž nebrání v tom, aby se na techniku podívaly zblízka, tak na ni mohou lézt, jak se jim zlíbí. Klidně i na hlavně tanků, jak je patrné na fotografiích.

Mezi návštěvníky unikátní přehlídky byl i teprve 6letý školák Lev Morilyj. Zaujal některá média, když si na akci přinesl svoji plastovou hračku, kterou byla dětská maketa slavného samopalu AK-47 zvaného Kalašnikov podle svého strůjce. Chlapec v jednu chvíli vylezl na tank a s odkazem na ruského prezidenta Vladimira Putina zvolal: „My Putina porazíme!“

Jeho tatínek Roman uvedl, že si s touto hračkou možná i kvůli válce dlouho nehrál, ale když se dozvěděl, že se půjdou podívat na zničenou ruskou techniku, trval na tom, že si ji vezme. „Jako každý Ukrajinec je velmi hrdý na to, čeho naše armáda dosahuje, a chtěl si přinést vlastní zbraň, aby jim ukázal svoji podporu,“ vysvětluje chlapcův tatínek. Zničená ruská vozidla v centru Kyjeva pak považuje za symbol toho, že Ukrajina vyhrává válku.

Zelenskyj varuje před shlukováním

Ukrajinci si v těchto dnech připomínají a oslavují svůj den nezávislosti. Letos slaví 31. výročí vzniku samostatné Ukrajiny. Přesné datum připadá na středu 24. srpna.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i vládní úřady však obyvatele Kyjeva a dalších velkých měst varují, aby se při oslavách příliš neshlukovali. Obávají se totiž možného ruského ostřelování či leteckého bombardování na ukrajinská města.

„Měli bychom si být vědomi toho, že v následujícím týdnu se Rusko může pokusit o něco obzvlášť odporného a krutého. Takový je náš nepřítel,“ pronesl Zelenskyj podle agentury Reuters.

Tagy:
válka Vladimir Putin tank Ukrajina technika vojenská přehlídka Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Olexij Jurijovyč Reznikov