Francouzi si volí prezidenta. Do druhého kola nejspíš zamíří Macron a Le Penová

Marine Le Penová a Emmanuel Macron

Francouzi míří do volebních místností při prvním kole prezidentských voleb po netradiční kampani, kterou výrazně poznamenala pandemie covidu a válka na Ukrajině. Průzkumy veřejného mínění dlouhodobě nasvědčují tomu, že se bude opakovat scénář z roku 2017 a že do druhého kola postoupí současná hlava státu Emmanuel Macron a vůdkyně krajní pravice Marine Le Penová, která se na prezidenta v odhadech podpory dotahovala. Předběžné výsledky začnou přicházet po osmé večer.

Hlasy může odevzdat až 48,7 milionu voličů, kolem účasti ale panovala značná nejistota vzhledem k vysokému podílu těch nerozhodnutých. Volební místnosti se v pevninské Francii a na Korsice otevřely v 8:00 poté, co se v některých zámořských územích Francie hlasovalo už v sobotu. O přízeň voličů se uchází celkem 12 kandidátů.

Průzkumy dlouho stavěly Macrona do pozice jasného favorita prvního i druhého kola, po uplynulém týdnu už to ale neplatí. Hlava státu v podstatě vynechala tradiční kampaň a nezapojila se například do televizních debat se soupeři, zatímco upřednostnila diplomatické snahy kolem konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Voliče ale podle analytiků více trápí narůstající životní náklady, což je téma, které celé týdny akcentovala Le Penová.

Podpora krajně pravicové političky v posledních sondážích poskočila zhruba na 23 procent, naopak Macron po jistém posílení z prvních dní války spadl ke 26 procentům. Pokud by do druhého kola neprošla tato dvojice, jednalo by se o velké překvapení, neboť v průzkumech třetí Jean-Luc Mélenchon zaostával za Le Penovou o víc než pět procentních bodů.

Před pěti lety v prvním kole Macron vyhrál se 24 procenty odevzdaných hlasů, druhá Le Penová získala 21,3 procenta.

Tagy:
Francie prezidentské volby Ukrajina Emmanuel Macron Rusko Korsika Marine Le Pen ruská invaze na Ukrajinu Jean-Luc Mélenchon