Muž plánoval masakr pod olympijským ohněm. Inspiroval se známým sériovým vrahem

Francouzské bezpečnostní složky v úterý zadržely muže podezřelého z přípravy teroristického útoku při příležitosti slavnostního přivítání pochodně s olympijským ohněm ve městě Bordeaux. Podezřelý na sebe upozornil nenávistnými projevy na sociálních sítích. Pro svůj plán se šestadvacetiletý muž údajně inspiroval masovým vrahem Elliotem Rodgerem.

Útok se měl uskutečnit ve čtvrtek v podvečerních hodinách na trase, kudy se do přístavního města chystali běžci s olympijskou pochodní, uvedl podle BBC francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. V místech se očekávala vysoká koncentrace přihlížejících osob.

ČTĚTE TAKÉ: Francie, Itálie i Československo. Atentátníci útočili na evropské politiky noži i pistolemi

Podle prokurátora Frédériquea Porteriea podezřelý útočník Alex G. na sebe upozornil nenávistnými projevy na své facebookové stránce. Během domovní prohlídky byla u podezřelého zabavena  airsoftová pistole a několik mobilních telefonů s počítačem. Ve vazbě se mladý muž podle vyšetřovatelů přiznal, že „uvažoval o činu, aniž by měl na mysli konkrétní místo.“ O záměru útočit u olympijského ohně se nezmínil. Francouzští vyšetřovatelé ho popsali jako duševně „značně labilního.“

Porterie upozornil, že muž sympatizoval s hnutím Incel. Na svém Facebookovém profilu se pohrdavě vyjadřoval o ženách a naopak schvaloval masakr v kalifornském Isla Vista z května roku 2014 – dvaadvacetiletý masový vrah Elliot Rodger tehdy připravil o život šest lidí a dalších 14 zranil, připomněl britský deník Mirror. Krátce po činu se Rodger zastřelil.

Temná inspirace pro nešťastné muže

Zmíněný vrah sepsal rozsáhlý manifest o téměř 140 stranách, v němž se vyznával z nenávisti k ženám a neférovému postavení mladých bělochů v západní společnosti. Svými názory se stal vzorem pro subkulturu podobně smýšlejících mladých mužů, Incelů, upřesnila CNN.

K Rodgerovým myšlenkám se přihlásil například Jake Davison, který v srpnu 2021 usmrtil pět lidí v jihoanglickém městě Plymouth. Také Alek Minassian, strůjce šíleného masakru v kanadském Torontu, se odkazoval na střelce z Isla Vista. Minassian v dubnu 2018 vjel dodávkou do davu na chodníku. Stejný čin tehdy stál život 10 nevinných lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brutální útoky na děti ve Francii: Dívku měli zbít žáci kvůli víře, zkopali ji do bezvědomí

Tagy: