Francouzi se bouří proti novým opatřením. Pracák je nejvýhodnější, shodují se restauratéři

Jedny z nejpřísnějších proticovidových opatření v Evropě přijala Francie. Už nyní stát vyžaduje takzvaný sanitární pas při vstupu na kulturní a sportovní akce nad padesát lidí. Od příštího pondělí by se s ním měli lidé prokazovat v restauracích, v hromadné dopravě či v nemocnicích. Mnoho občanů to odmítá.

Už několik týdnů se ulice francouzských měst plní demonstranty, kteří odmítají zavádění covid pasů a povinného očkování pracovníků konkrétních profesí.

Yannick je majitel palačinkárny v Seine-et-Marne na pařížském předměstí. A jak sám říká, své zákazníky kontrolovat nehodlá. Lustrování lidí považuje za neslušné. „To je jako ptát se žen na jejich věk,“ má jasno.

„Když lidé chodí a mám plný podnik, tak je přece nebudu vyhazovat. A servírky mají svou práci. Nejsou tu od toho, aby si před vchodem hrály na policajty,“ dodává Yannick.

Přitom za nedodržení kontroly může provozovatel dostat pokutu v přepočtu až 40 tisíc korun. Při opakovaném přestupku mu hrozí postih bezmála čtvrt milionu korun a dokonce až rok vězení. Někteří proto počítají s tím, že raději skončí. „Jestli uvidím, že většina lidí nemá pas, tak to raději zavřu a půjdu na pracák. To je výhodnější,“ říká Chérif, majitel baru v Paříži.

Mapa s kontrolami

Odpůrci nových nařízení se spojili v iniciativě zvané Animap. Ta na svých stránkách zveřejňuje mapy míst, kde nebudou klienty kontrolovat. Nyní jich čítá už přes šest tisíc. Vedle restaurací nebo obchodů jsou to ordinace lékaři, kteří chtějí poskytovat péči a služby všem bez rozdílu. „To, co mi na covid pasech vadí, je, že to nemá žádné ohraničení. Neříká se, kdy je přestaneme používat. Od jakého počtu očkovaných? Od jakého reprodukčního čísla? To všechno je velká neznámá,“ vysvětlil praktický lékař Jérôme Marty.

Protesty proti pasům a očkování se někde obracejí i proti lékařům a farmaceutům samotným. Ti si stěžují, že dostávají výhružné dopisy. Výjimkou prý nejsou ani útoky proti očkovacím centrům. Jeden z posledních zaznamenali i v Polsku, kde o víkendu mobilní centrum někdo podpálil.

Tagy: