Rozhodla desetina procenta. Francouzské volby v 1. kole těsně vyhrála Macronova koalice

Francouzský prezident Emmanuel Macron

První kolo voleb vyhrálo Macronovo hnutí

Centristická koalice Spolu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ziskem 25,75 procenta hlasů těsně zvítězila v nedělním prvním kole francouzských parlamentních voleb před levicovou formací NUPES (Nová lidová, socialistická a ekologická unie), která dostala 25,66 procenta hlasů. Podle francouzských médií jde o konečný výsledek, volby budou pokračovat druhým kolem příští neděli.

Krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové má 18,68 procenta hlasů a jemu blízké Znovudobytí! Érika Zemmoura 4,24 procenta,která nestačí pro postup do druhého kola. Zpravodajský web France24 tak bývalého prezidentského kandidáta Zemmoura označil za „nejvýznamnějšího z poražených“. Konzervativní Republikáni Christiana Jacoba získali 10,42 procenta hlasů.

K urnám přišlo 47,5 procenta voličů, což média označují za historicky nízkou účast.

Jeden z Mélenchonových spojenců Manuel Bompard, který kandidoval v Marseille, o správnosti výsledků pochybuje. Podle něj NUPES dostala o 200 tisíc hlasů více, než bylo do výsledků započítáno. Bompard ale své tvrzení ničím nedoložil.

„Oni (levice) vždycky zpochybňují čísla... je to jejich specialita,“ uvedl k tomu podle agentury Reuters náměstek ministra financí a bývalý vládní mluvčí Gabriel Attal.

Podle projekcí agentury Elabe bude mít Spolu v 577místném parlamentu po druhém kole 260 až 300 křesel a levice zaznamená svůj největší vzestup od roku 2017 s počtem mandátů mezi 170 až 220.

Le Penová si zřejmě polepší

V nedělním druhém kole parlamentních voleb si podle průzkumů agentur Ipsos/Sopra Steria znatelně polepší Národní sdružení Marine Le Penové, které má nyní v dolní komoře parlamentu osm křesel. K vytvoření parlamentní skupiny, kterou by strana měla mít, pokud chce mít v Národním shromáždění citelný politický vliv, je třeba minimálně 15 křesel. Průzkumy Národnímu sdružení připisují zisk mezi 20 a 45 křesly, píše web France24.

Sama Marine Le Penová ve svém volebním obvodu Pas-de-Calais získala většinu 53,94 procenta. Kvůli nízké volební účasti ale druhé kolo v neděli přeskočit nemůže. Postaví se proti ní Marine Tondelierová (NUPES), která v prvním kole získala 23,43 procenta hlasů.

Žádný z ministrů v prvním kole parlamentních voleb rovnou nevypadl, ačkoli ministryně pro životní prostředí Amélie de Montchalinová a ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune se ve svých obvodech oba umístili až za kandidáty NUPES.

Podle agentury Reuters nedokázal znovuzvolený prezident Macron stavět na svém úspěchu a v atmosféře narůstající inflace a cen bydlení dovolil levicovému Mélenchonovi, aby jej vykreslil jako politika se zájmem bránit bohaté, a nikoliv rodiny ve finanční nouzi.

Charlotte Minviellová, kandidátka za uskupení Europe Écologie a Zelené a za NUPES, v pondělním vysílání kanálu France24 kritizovala Macronovu koalici Spolu za to, že se nezabývá výší minimální mzdy a chudnutím studentů ve Francii. Ve vztahu k ekologii Macron podle Minviellové „mluví zeleně, ale zeleně se nechová“.

Působivý výsledek prezidenta, tvrdí jeho koalice

Těsné vítězství Spolu ale hájí například Olivia Grégoireová, mluvčí Macronovy koalice Spolu, podle níž je volební převaha „ve většině volebních obvodů“ po pěti letech v parlamentu během zdravotnické krize a války na Ukrajině úspěchem.

„Je to působivý výsledek prezidenta, který má (politický) projekt pro tuhle zemi, ne pro zablokování této země,“ uvedla Grégoireová.

Malá účast v nedělním prvním kole voleb je podle šéfa francouzských socialistů Oliviera Faurea známkou „nedůvěry v demokracii“, která má původ v tom, že NUPES od prezidentských voleb „dělá jenom kampaň“.

Tagy: