Čtyři zásadní chyby Putina: Francouzský ministr vysvětlil, proč může válka trvat i roky

Ruský prezident Vladimir Putin se účastní vojenské přehlídky během 77. výročí Dne vítězství na Rudém náměstí v Moskvě 09. května 2022.

K věci (509)

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian varoval, že válka na Ukrajině bude dlouhá a složitá. V pondělním rozhovoru pro stanici BFMTV také poukázal na čtyři hlavní chyby, kterých se dopustil ruský prezident Vladimir Putin, a vyzdvihl odhodlání Ukrajinců vzdorovat ruským jednotkám.

„Není tam nic nového. Ruská agrese trvá, válka pokračuje,“ zhodnotil Le Drian stručně současnou situaci. Následně se pustil do vlastní analýzy Putinových dosavadních neúspěchů. „Jeho první chybou bylo, že se domníval, že Ukrajina lehce padne,“ řekl podle britského deníku Express, který se odkazuje na vysílání francouzské televize.

Jako druhé pochybení vidí šéf francouzské diplomacie špatný úsudek ohledně reakce zbytku světa na ruskou invazi na Ukrajinu. Mimo to podle něj Putin rovněž podcenil odpověď jindy často nejednotné EU a solidaritu napříč státy NATO.

Jako poslední strategickou chybu Putina vidí Le Drian přecenění schopností vlastní armády, která se na mnoha místech Ukrajiny potýká s řadou problémů – od špatného zásobování až po nulovou morálku vojáků. „To vše vyústí ve vedení války, která bude dlouhá a složitá. Může trvat i roky,“ myslí si šéf francouzské diplomacie.

Někdejší ministr obrany za vlády prezidenta Hollanda také vyzdvihl „ohromné nasazení“, se kterým Ukrajinci ruské přesile vzdorují. „Putin si zkrátka ohledně té invaze odmítá připustit nepříjemnou pravdu,“ řekl Le Drian a poukázal na to, jak se ruský prezident podle něj snažil během pondělního projevu u příležitosti oslav Dne vítězství hodit zodpovědnost za neúspěch na jiné.

Tagy: