Zpěvák Rammsteinů vrací úder. Lindemann sexuální obvinění odmítl, podnikne právní kroky

Zpěvák německé metalové kapely Rammstein Till Lindemann ve čtvrtek prostřednictvím svých nově najatých právníků odmítl obvinění z nevhodného chování vůči ženám, která proti němu byla vznesena na konci května. Spolu s tím také ohlásil, že podnikne právní kroky vůči jednotlivým osobám. Stadionové turné Rammsteinů dále pokračuje, ovšem s drobnými úpravami ve výběru skladeb. Na první dva koncerty v Mnichově z naplánovaných čtyř zatím dorazily desetitisíce lidí. Před vstupem na stadion stála i protestní skupina s transparenty.

Několik žen vzneslo na přelomu května a června vůči osobě frontmana Lindemanna obvinění z nevhodného chování s podtextem sexuálního obtěžování. Nyní 60letý zpěvák měl podle výpovědí za pomoci organizované skupiny shánět mladé ženy k pohlavnímu styku tak, že jim na večírcích před koncertem či po něm bylo nabízeno velké množství alkoholu nebo jim měla být přimíchána do nápoje takzvaná tekutá extáze. Návštěvnice večírků také uvedly, že pokud k sexu s Lindemann svolily, akt byl pro ně velmi traumatizující a později ho označily za násilný.

ČTĚTE TAKÉ: Z koncertů Rammstein je politika. Němečtí Zelení se postarali, aby kapela měla utrum

Dalším svědectvím je i video influencerky a youtuberky Kayly Shyx, která tvrdí, že nepříjemnou atmosféru na afterparty zažila na vlastní kůži, a byla dokonce vybraná mezi ty ženy, jež mají mít s Lindemannem sex. Video má nyní přes čtyři miliony zhlédnutí.

Rammstein bere situaci vážně

„Na sociálních sítích, zejména na Instagramu, Twitteru či YouTube, různé ženy vůči našemu mandantovi vznesly závažná obvinění,“ uvedli berlínští právníci Simon Bergmann a Christian Schertz. „Opakovaně tvrdily, že na koncertech skupiny Rammstein byly s pomocí tekuté extáze, případně alkoholu omámeny, aby se náš mandant na nich mohl dopustit sexuálních aktů. Tato obvinění jsou bez výjimky nepravdivá,“ stojí v prohlášení.

Skupina Rammstein na svém instagramovém účtu 3. června uvedla, že obvinění ji velmi zasáhla a bere je nanejvýš vážně. „Našim fanouškům chceme říct – je pro nás důležité, abyste se cítili na koncertech bezpečně a pohodlně, a to před i za podiem,“ napsali ve svém instagramovém příspěvku. Vyzvali také, aby se veřejnost vyhnula unáhleným závěrům na obou stranách sporu. „Odsuzujeme jakýkoliv druh napadení a žádáme vás, abyste se neúčastnili jakéhokoliv předběžného odsuzování těch, kdo vznesli obvinění. Mají právo na svůj názor. Ale my jako kapela máme stejné právo – nebýt předběžně odsouzeni,“ žádají.

Německo, člověk tě musí nenávidět

I přes závažná obvinění, která jsou proti kapele vznesena, Rammstein nadále pokračují ve svém naplánovaném stadionovém turné, na němž představují i písně z nejnovějšího alba, které vyšlo minulý rok. Na mnichovském olympijském stadionu zahráli 7. a 8. června pro desítky tisíc lidí, další dva koncerty je čekají o víkendu. Samotné akci nepředcházely větší protestní akce. Před vchodem do areálu se však srotila skupina demonstrantů, kteří berou obvinění směřovaná proti zpěvákovi vážně a nelíbí se jim, že kapela v čele s obviněným frontmanem stále vystupuje. Na transparentech se tak objevila hesla jako: „Till je vinen“, „Oběť je vždy v právu“ či „K násilí na ženách dochází každodenně“.

Samotní Rammstein se vzhledem k ožehavé situaci rozhodli pozměnit svůj seznam hraných skladeb. Na rozdíl od prvních vystoupení letošní tour vypustili hit Pussy, jehož tématem je sexuální turistika a pohlavní styk obecně. Během této písně stříká zpěvák do publika pěnu z obrovského děla, které má tvar penisu.

Skladba byla nahrazena neméně známým titulem Ohne dich, při němž si Lindemann neodpustil menší úpravu v refrénu. V něm se zpívá „Ohne dich kann ich nicht sein“, tedy „Bez tebe nemůžu být“. Tato slova při hraní naživo pozměnil příhodně směrem k divákům na „Ohne euch kann ich nicht sein“, tedy „Bez vás nemůžu být“. Podobná úprava textu proběhla i při písni Deutschland, která vypovídá o komplikovaném vztahu hudebníků k rodné zemi. Namísto verše oslovujícího Německo „Man kann dich lieben und will dich hassen“ („Člověk tě může milovat a chce tě nenávidět“) tedy zaznělo „Man kann dich lieben und muss dich hassen“ („Člověk tě může milovat a musí tě nenávidět“).

Že byl koncert pro kapelu emotivní, potvrdila i reakce bubeníka Christopha Schneidera. Při děkovném potlesku publika byl dojatý a málem se neubránil slzám.

Tagy:
Německo Mnichov koncert obvinění Rammstein Till Lindemann Christoph Schneider