Úřady práce jsou jako sopka před výbuchem. Jurečka shání posily, lidé by ocenili modernizaci

Chaos na úřadech práce pokračuje

Bitva o pořadové lístky a nervozita mezi klienty na úřadech práce pokračuje. Zaměstnanci jsou tak ještě pod větším tlakem. A přiznávají, že jsou vyčerpaní a frustrovaní. Problémem se prý ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) už zabývá.

„Sotva nám zbývá čas odbavit to nejzákladnější, nemáme čas vůbec něco zjišťovat nebo ověřovat.“ Tak vypadá pracovní den pana Petra. „Denně odbavím v dlouhé dny 25 až 30 klientů. V době úředních hodin nestíháme udělat nic dalšího,“ zoufá si zaměstnanec úřadu práce.

A klientům na úřadech práce už také dochází trpělivost. Stěžují si třeba na nesmyslnou byrokracii, která je často ještě chybová. „Před týdnem se zpracovávalo druhé čtvrtletí, na třetí kvartál se ještě nestihlo ani sáhnout… Jsou to tisíce spisů, co se rozváží po republice,“ popisuje dále pan Petr.

Jurečka prý o problémech ví. Přesto ho naše záběry z úřadů práce překvapily. „Generální ředitel bude realizovat kroky, abychom navýšili personální kapacity. Bohužel, na můj vkus se některé věci dějí příliš pomalu,“ sdělil šéf resortu.

Je však otázkou, zda více zaměstnanců bude ideální řešení. „Nejvíc by nám pomohlo, kdyby se ta práce zmodernizovala. My ještě ručně vypisujeme obálky na spisy, vizitky tiskneme a stříháme – jak v 80. letech… Je to opravdu hodně zastaralé,“ podotkl pan Petr.

Podle předsedy KDU-ČSL Jurečky leží odpovědnost na Generálním ředitelství úřadů práce. Redakce CNN Prima NEWS se proto obrátila přímo na jeho vedení. Vyjádření na kameru ředitel instituce slíbil koncem týdne.

Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: