V Česku zdražuje i zboží, které jinde zlevňuje. Nekupujte ho, radí ekonomové

Hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS byl ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček.

Co na to vaše peněženka se Štěpánem Křečkem a Petrem Dufkem

Česká republika míří podle ministra financí Zbyňka Stanjury do recese. Ekonomický poradce premiéra Štěpán Křeček a ekonom Petr Dufek, kteří byli hosty pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS, se domnívají, že pokles reálného hrubého domácího produktu může být lékem na inflaci. Ve vysílání připomněli, že v Česku zdražuje sortiment, který jinde zlevňuje. Proto radí takové zboží nenakupovat.

„Máme takovou zvláštní inflaci. Roste cena zboží, které všude jinde zlevňuje – například oblečení, boty nebo mobilní telefony. Je to tím, že čeští spotřebitelé jsou stále schopni a ochotni tyto ceny platit,“ vysvětlil Dufek.

Křeček za jediný způsob, jak s vysokými cenami bojovat, považuje bojkot daného zboží. „Většinově oblečení a obuv dovážíme z Asie. A zatímco v jiných zemích příliš nezdražují, u nás je nárůst enormní. A co jiného to pak je než snaha využít příležitost a donutit zákazníka, aby to zaplatil? Jediná možnost, jak celou situaci řešit, je neakceptovat to,“ podotkl.

I když ve zmíněných případech má na vyšší cenu vliv strategie obchodníků, v některých sektorech je to výhradně inflace. Před českou vládou tak stojí výzva dostat ji na předkrizovou úroveň, tedy do tří procent. „Je tu celá řada efektů, která nám, doufám, pomůže inflaci snižovat,“ pokračoval pozitivně Křeček.

„Už jen to, že máme obrovsky vysokou srovnávací základnu z letošního roku, nám v tom příštím výrazně pomůže, stejně jako zastropování cen energií. Nejlepším lékem na inflaci je ale recese, do které brzy vstoupíme,“ dodal Křeček.

Česká republika bude v příštím roce hospodařit se schodkem rozpočtu kolem 295 miliard korun. Podle Dufka má vláda dvě cesty, aby ho do dalších let srazila. „Musí se zvýšit daně, což je objektivní fakt, protože máme jednu z nejnižších daňových kvót v Evropě, a s tím se nedají veřejné finance obsluhovat. Na druhé straně se musí snižovat výdaje,“ uzavřel ekonom.

Tagy: