Dudley je rajská zahrada. Na Evropu se valí nejhorší bouře za třicet let, zasáhne i Česko

Bouře Eunice už začíná dorážet na britské břehy.

Meteorolog o vichřici i bouři

Celou Evropou včetně Česka v současnosti zmítá bouře Dudley, která v zemích kontinentu způsobuje výpadky proudu a chaos v dopravě. Spolu s ní se ale ke kontinentu stáčí i sněhová bouře Eunice, která má být nejhorším živlem svého druhu za posledních třicet let. Bouře má podle prognóz kromě Británie, Německa a Francie zasáhnout i Česko.

Výpadky proudu, vyvrácené stromy, kolaps dopravy a do toho všeho silný vítr, déšť a mnohdy i sníh. Bouře Dudley ochromila celou Evropu, bez elektrického proudu jsou statisíce domácností.

Živel citelně trápí i Česko, kde komplikují dopravu popadané stromy. Silný vítr například strhl střechu Muzea Vysočiny Jihlava.

Jako by toho nebylo dost, meteorologové upozorňují, že se Evropa dostává do třenice hned dvou bouří. Živel Dudley nejprve prořízl Britské ostrovy a vtrhl na pevninskou Evropu, kde zasáhl i Česko, brzy by se ale měl odklánět spíše na sever a s pátkem pomalu vyprchat někde v prostoru Baltského moře.

Jenže jižně od Dudleyho postupuje ještě silnější a rychlejší bouře s označením Eunice. Ta se sebou má dokonce přivléct blizard, silný, suchý vítr, sníh, déšť a vyloučená nejsou ani tornáda. V Británii varují, že půjde o nejhorší bouři od roku 1990.

Informoval o tom meteorologický web Severe Weather, podle kterého bude Eunice dosahovat rychlosti až 160 kilometrů za hodinu, na horách pak může být situace ještě kritičtější.

Česko v ohrožení?

Živel podle prognóz v rozdílné míře zasáhne téměř celou Evropu. V pátek se nejprve stejně jako Dudley prožene přes Velkou Británii, posléze se přes Lamanšský průliv dostane do vnitrozemí kontinentu.

Živlu neujde Francie, Benelux ani Německo. Pásmo bouře je ale velmi široké, blizard tak bude zřejmě olizovat i Česko a Polsko. Teoreticky by měl nad tuzemskem ale ztrácet sílu.

Tagy: