Vichřice si v zahraničí vyžádala pět životů. Bez proudu je 50 tisíc domácností

Následky vichřice v Libereckém kraji.

V Česku ve čtvrtek udeřila vichřice Dudley. Problémy se silným větrem evidovali policisté i hasiči napříč Českem. Odstraňovali zejména popadané stromy a následné nehody. Bez proudu je stále zhruba 50 tisíc domácností, stovky domácností budou bez elektřiny do pátku. Vítr dosahoval rychlosti kolem 110 km/h, v zahraničí v důsledku vichřice zemřelo nejméně pět lidí. V platnosti je také výstraha před povodněmi.

Nárazy větru o rychlosti až 110 km/h komplikovaly dopravu napříč Českem. Hasiči vyjeli k více než 4 500 hlášeným událostem. Nejčastěji se jednalo o popadané stromy, ať už na komunikacích, nebo tratích.

Silný vítr kromě ničení porostu odnášel neupevněné předměty, ačkoliv k jejich zajištění předem vybízeli meteorologové. Mnohdy bylo nutné zajistit poničené střechy nebo budovy. S výpadkem proudu se během dne potýkalo až 300 tisíc domácností, k večeru jich bylo téměř 50 tisíc.

I přes nasazení techniků se nepodařilo proud na všech místech Česka obnovit, stovky domácností bez něj budou až do pátku. Komplikace se do následujícího dne přenesou i na některých tratích, které nedokázali hasiči či správci železnic zprůjezdnit. Během vichřice se několik lidí zranilo, zejména po pádech stromů. Nikdo však zraněním nepodlehl.

Naopak v zahraničí si bouře a silný vichr vyžádal pět životů. Tři lidé zemřeli v Polsku. Šlo o zhruba 70letého muže, na jehož auto spadl strom, později v Krakově přišli o život dva dělníci po pádu 20 metrů vysokého jeřábu. V Německu zemřeli dva lidé po pádu stromů na auto.

I v následujících dnech by se lidé měli mít na pozoru. Nadále je v platnosti výstraha před silným větrem, platí také varování před povodněmi.

Tagy: