GALERIE: Kdo nepeče, nemůže být prezidentem. Kampaň ovládlo cukroví, vánočky a zástěry

Kdo nepeče, nemůže být prezidentem. Tak to vypadá v posledních předvánočních dnech během kampaně na Hrad na sociálních sítích. Kandidáti se předhání, kdo nasdílí lepší fotku, jak peče cukroví nebo má kolem pasu uvázanou zástěru. Snaží se tak zapůsobit na voliče.

„Vzácný večer s rodinou využíváme ke společnému pečení marokánek. Ty totiž všichni zbožňujeme. Vůně pečených sladkostí provoněla celý byt a vytvořila skvělou předvánoční atmosféru. Myslím, že se povedly,“ sdílel nedávno na sociálních sítích odborář Josef Středula.

Přidal se tak k prezidentským kandidátům, kteří sdílí fotografie v zástěrách, jak pečou vánoční cukroví, vánočku nebo třeba i chléb.

Sérii „peče každý kandidát“ nastartovala už koncem listopadu ekonomka a bývalá rektorka Danuše Nerudová. Ta na sítě nejdříve přidala fotografii, jak spálila plech vanilkových rohlíčků. „Za každým úspěchem stojí řada připálených plechů,“ uvedla. Pak už se ale začala chlubit rodinnými fotkami, jak si její synové i manžel na cukroví pochutnávají.

Vánočka, chléb i zástěra

Rázem se přidal i expremiér, šéf ANO a poslanec Andrej Babiš. Ten se „proslavil“ tím, když pekl vánočku. Fotografie z jeho kulinářského výkonu se totiž začaly objevovat na sítích ve středu 30. listopadu, když jednala Sněmovna. Především koaliční poslanci mu hned začali vyčítat, že nechodí do práce a místo toho peče vánočku. Babiš se ale hájil slovy, že vánočku pekl ráno ještě před jednáním dolní komory, ale jeho tým fotografie nasdílel na sítě pozdě.

Snímek z kuchyně v zástěře má i senátor Pavel Fischer. Ten během prosincového víkendu pekl se svou dcerou chléb. „Tento víkend byl výjimečně volnější, tudíž jsem ho mohl strávit v rodinném kruhu,“ uváděl k příspěvku.

Generál Petr Pavel už upozorňoval, že fotografie z pečení cukroví na sítě přidávat nebude. Fotku v zástěře na jeho sociálních sítích ale přesto voliči najdou. A to z charitativní akce, jak prodával punč ve stánku.

Zbylí kandidáti na Hrad, jako je senátor Marek Hilšer nebo bývalý rektor Tomáš Zima, fotku z pečení ani v zástěře nemají. Na sítích ale adventní dobu alespoň připomněli. Na profilech podnikatele Karla Diviše ani poslance SPD Jaroslava Bašty voliči vánoční atmosféru příliš nenajdou.

Dá se očkekávat, že vánočních fotek bude během svátků přibývat. „Chtějí ukázat, že jsou lidé z masa a kostí, to na voliče funguje,“ upozorňuje CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Po svátcích se rozjede horká fáze kampaně, která začne být ostřejší. „Přijdou daleko tvrdší kalibry,“ varoval politolog Ladislav Mrklas.

Předvolební průzkumy z poslední doby ukazují, že favority prezidentských lednových voleb jsou Nerudová, Babiš a Pavel. Dva z nich by podle modelů měli postoupit do druhého kola volby. Ostatním průzkumy příliš šancí nedávají.

Tagy: