GALERIE: Sněhová bouře v USA přerušila očkování, New York čeká rekordní nadílka

Běžkař v New Yorku? I to je v těchto dnech možné zahlédnout

Severovýchod Spojených států zasáhla silná sněhová bouře, kvůli níž muselo být na některých místech přerušeno očkování proti COVID-19 a byly zrušeny letecké spoje. Milionům lidí sníh zkomplikoval dopravu. V New Yorku má do úterka napadnout kolem 60 centimetrů sněhu, což by byla ve městě vůbec největší zaznamenaná sněhová kalamita.

V pondělí ráno místního času už město mělo patnácticentimetrovou sněhovou pokrývku, oznámila Národní meteorologické služba (NWS). Starosta Bill de Blasio řekl, že čeká led a nebezpečné podmínky a že až do středy zůstanou zavřené školy. Úřady rovněž zrušily dnešní a úterní termíny očkování proti covidu. „V nejhorší chvíli napadne za hodinu i pět až deset centimetrů sněhu,“ řekl de Blasio. Už v neděli vydal počínaje dnešním ránem zákaz cestovat městem s výjimkou nejnutnějších případů. Starosta také oznámil přerušení provozu nadzemních částí metra.

Guvernér sousedního státu New Jersey Philip Murphy vyhlásil mimořádný stav od nedělního večera a připravil občany na to, že většina autobusových a vlakových spojů dnes nepojede.

NWS hlásí, že dnes ráno bouře zasáhla části Pensylvánie a sever New Jersey, kde leží přes 30 centimetrů sněhu. Hodně sněhu už má Filadelfie. Sněžení v některých oblastech doprovází silný vítr, který může způsobit výpadky proudu.

Počasí zkomplikovalo vakcinaci také ve Washingtonu, Filadelfii i New Jersey. K přerušení očkování v New Yorku de Blasio řekl, že nechce, aby se občané přesunovali do očkovacích center za vánice a vichru. Ve městě zatím bylo očkováno 800 000 lidí, hlásit se mohou občané starší 65 let a pracovníci vybraných profesí.

Newyorské letiště La Guardia dnes zrušilo všechny lety, Kennedyho letiště většinu. Filadelfské letiště má dnes 100 zrušených letů a několik zpožděných, podobně na bostonském Loganově letišti zrušili 200 letů.

Tagy: