Kontroverzní sochu pohraničníka na Cínovci polili rudou barvou. Hrozí za to rok vězení

Nedávno vztyčenou sochu komunistického pohraničníka na Cínovci v Dubí na Teplicku někdo polil červenou barvou. Případ vyšetřuje policie jako podezření na trestný čin poškození cizí věci. Pachateli hrozí až rok vězení, řekla v pondělí mluvčí krajské policie Veronika Hyšplerová.

Se sochou pohraničníka, kterou vztyčil spolek Klub českého pohraničí (KČP), někteří lidé a politici nesouhlasí. Krajský radní Michal Kučera (Spojenci pro kraj) v prohlášení uvedl, že jde o zneuctění památky nejméně 282 zabitých civilistů, kteří se pokoušeli uprchnout z totality za svobodou.

Město Dubí na Teplicku, pod které Cínovec spadá, nemůže s iniciativou spolku nic dělat. Klub nejedná protizákonně a socha stojí na soukromém pozemku, řekl už dříve starosta Petr Pípal (Severočeši). Socha se nezalíbila ani několika místním. Při jejím odhalení se konal protest.

Od té doby neuplynulo ani deset dní a sochu někdo polil červenou barvou. „V ranních hodinách nám bylo hlášeno poškození sochy pohraničníka. Místo jsme dohledali a zdokumentovali a budeme prověřovat kamerové záznamy,“ sdělila v pondělí Hyšplerová.

Socha stojí na soukromém pozemku na Cínovci v blízkosti již stávajícího pomníku ochráncům hranic, který klub nechal postavit před 13 lety. Plán na její umístění oznámil spolek na svém webu už v roce 2019. Dílo mělo být podle deníku MF DNES kopií sochy s názvem Na stráži míru. Podle KČP je věnováno památce padlým ochráncům státních hranic od roku 1918 až do roku 1991.

Tagy: