GALERIE: Střepiny na gauči a zářící nebe bez hvězd. V Izraeli trpí hlavně civilisté

Už šest dní žijí lidé v Izraeli i Palestině v permanentním strachu. Nad hlavami jim létají stovky raket, z nichž kterákoli může zasáhnout právě jejich dům. Někde se demonstruje, jinde se v nemocnicích oplakávají zemřelí. V Izraeli i Palestině se shodnou na jediné věci – za krveprolití může ten druhý.

Je to souboj vojenský i náboženský. Odvěká rivalita Izraele a Palestiny opět přerostla v brutální konflikt, při kterém zemřelo už přes 140 lidí. Obě frakce se navzájem považují za teroristy a okupanty, v ulicích se proto navzdory válečnému stavu demonstruje.

Jedna z Palestinek přinesla na protestní pochod model mešity al-Aksá. Právě na Chrámové hoře se totiž před týdnem střetli izraelští policisté s palestinskými věřícími, což Palestince pobouřilo natolik, že začali na Izrael pálit jednu raketu za druhou.

Palestinské rakety přitom na rozdíl od těch izraelských nejsou řízené, a mohou proto dopadnout kamkoli. Obyvatelstvo Izraele ale do jisté míry chrání nákladný a sofistikovaný obranný systém Železná kopule, který sestřeluje útočné rakety předtím, než dopadnou na cíl. Při aktivaci Železné kopule tak obloha nad Jeruzalémem prská a září.

Přesto některé palestinské rakety projdou přes obranný systém. Jako ta, která dopadla na izraelský Aškelon, kde zabila dvě ženy. Místo dopadu rakety teď připomíná obří díra ve zdi. Střepinami se prodírají i jinde. Na mnoha místech Izraele i Palestiny museli civilisté kvůli bojům opustit své domovy. Konec konfliktu je přitom v nedohlednu.

Na galerii, která zachycuje osudy lidí během izraelsko-palestinského konfliktu, se podívejte výše.

Tagy: