Gazdík: Plnější školy kvůli ukrajinským dětem? Jejich otcové bojují za naši svobodu

Petr Gazdík

Města navyšují počty žáků ve třídách

Uprchlická krize způsobená ruskou invazí na Ukrajinu dopadá i na české školství. Hrozí tuzemským školám, že se z nich kvůli přítomnosti ukrajinských dětí stane plnější a méně komfortní prostředí? I kdyby ano, podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) by stále šlo o malou cenu vzhledem k tomu, jak Ukrajina ruské agresi vzdoruje.

Od vypuknutí války do Česka uprchlo zhruba 320 tisíc ukrajinských uprchlíků. Mnoho dětí už začalo chodit do místních škol. V nich se po rozhodnutí vlády mohou navýšit kapacity tříd.

„Kvalitu vyučování to neohrozí. Učitelé si zatím vedou naprosto skvěle. Ředitelé mají možnost některé hodiny dělit. Přibývají také noví asistenti pedagoga. V září se situace ještě zlepší díky programu Jan Amos Komenský z EU,“ řekl ministr pro CNN Prima NEWS. Poté vyloučil, že by se kvůli ukrajinský dětem během letošních zápisů do škol nedostalo na děti českého původu.

„Nic takového se stát nemohlo. Zápisy dětí z Ukrajiny jsou podle zvláštního zákona definovány až v termínu od 1. června do 15. července. Teď, do konce dubna, měli ředitelé základních škol prostor pro české děti,“ vysvětlil Gazdík. Rovněž reagoval na obavy některých rodičů, kteří mají strach, že kvůli uprchlické krizi jejich dětem ve školách nebude poskytnut stejný komfort jako dřív.

„Že v některých školách bude snížený komfort a více žáků ve třídě, je velmi malá cena za to, že otcové ukrajinských dětí bojují i za naši svobodu,“ prohlásil. Zároveň varoval, že pokud by se Rusku povedlo Ukrajinu skutečně dobýt, mohlo by v budoucnu usilovat o napadení zemí východní části Evropy, mezi které patří i Česká republika.

Tagy: