Gazdík: Do Česka nyní přichází odlišná vlna uprchlíků. Ukrajinské děti mají traumata

Petr Gazdík

Ministr školství Gazdík o ukrajinských žácích a jejich integraci

Do Česka v současné době přichází jiná vlna uprchlíků z Ukrajiny. Ti dosavadní měli u nás nějaké vazby, nyní k nám směřují lidé, kteří už zažili válku a jsou plni zoufalství, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ministr školství Petr Gazdík (STAN). Za úspěch považuje integraci ukrajinských dětí do českých škol. Gazdík také upozornil, že řada dětí běženců má traumata a musí se s nimi pracovat.

Ukrajinské děti se postupně zapojují do české výuky. Hlavní nápor ale školy čeká v září. Vláda počítá s tím, že tuzemské školství zvládne integrovat až 125 tisíc ukrajinských dětí a studentů. Pokud by jich bylo více, systém by to kapacitně nezvládal.

„Chtěl bych ocenit všechny učitele, ředitele a zřizovatele, protože se (integrace) zatím velmi daří. Je to pouze šest týdnů od ukrajinské války, přesto už desítky tisíc dětí z Ukrajiny chodí do českých škol. Nezaznamenali jsme žádné problémy, které by znemožňovaly chod českých škol. Jde o obrovský úspěch a oceňují to i naši partneři na evropské úrovni, protože se nám to daří nejlépe z Evropy,“ řekl Gazdík.

S dětmi je potřeba pracovat

Podle ministra školství se integrace daří díky dobré koordinaci a zákonu Lex Ukrajina. „Do června mohou vznikat a vznikají adaptační skupiny, kdy mohou ukrajinské děti být zařazovány do českých tříd. Podporujeme jazykové kurzy, aby děti mohly od září plně přejít do škol. Druhá věc je právě situace od září, která záleží na vývoji války. Dnes neumím říct, jestli do českých škol nastoupí 50, nebo 300 tisíc ukrajinských dětí,“ vysvětlil Gazdík.

„Co prvně musíme řešit, je náročný přechod dětí do úplně nového prostředí a fakt, že trpí traumaty. Zažily věci, které si nikdo z nás nepřeje zažít. Musí se s nimi pracovat,“ doplnil ministr školství.

Česko udělilo Ukrajincům prchajícím před válkou už zhruba 292 tisíc speciálních víz. „Dnes přichází úplně jiná část uprchlíků. Nejsou to ti, kteří měli v České republice nějaké vazby. Jde o lidi, kteří zažili válku, jsou v zoufalém stavu. Když dorazí do Prahy, nechají se přesvědčit, že pokud chtějí ubytování, práci a děti ve škole nebo ve školce, ať přesídlí do Olomouckého, Jihočeského nebo Plzeňského kraje. To se zatím poměrně daří. To, že někde lokálně mohou vzniknout problémy, se s takovým náporem bohužel vyloučit nedá,“ dodal Gazdík.

Tagy: