Gazdík sepsul kabinet: Vláda marketingu funguje v časech sluníčka, ne při pandemii

PARTIE Terezie Tománkové 10.1.2021

„Vláda selhala, trasování nefunguje, lidé už opatřením nevěří.“ Tak definoval vývoj pandemie v Česku místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík. O koronavirových opatřeních a letošních volbách do Poslanecké sněmovny diskutoval v Partii Terezie Tománkové se členem sněmovního výboru pro zdravotnictví Jiřím Maškem (ANO), místopředsedou poslaneckého klubu ČSSD Ondřejem Veselým a místopředsedou hnutí SPD Radimem Fialou.

Hosté pořadu Partie se shodli na tom, že byla chyba před vánočními svátky opatření uvolnit. Na druhou stranu uznali společenský tlak. „Mohli jsme počkat. Pro hospodského není nic horšího, než když na týden otevře a pak zavře. Byla to chyba. Dalo se čekat, že o svátcích se lidé neudrží a začnou navštěvovat příbuzné,“ řekl Veselý.

Zvláště kritický je vůči chování vlády Gazdík, podle kterého kabinet pokračuje v populismu i během pandemie. „Ukazuje se, že vláda marketingu a populismu funguje v časech sluníčka, a ne v časech pandemie. Například trasování už vůbec nefunguje. Oproti zahraničí je to tristní. Důvěra lidí není, lidem je to jedno, lidé nevěří opatřením,“ myslí si poslanec starostů, podle kterého je jediným řešením krize vakcinace.

V kontextu očkování je zvláště optimistický poslanec Mašek, podle kterého se podaří naočkovat rizikové skupiny už do konce března. Podle Fialy ale vláda selhala hlavně v přístupu ke starším občanům, které nedokázala ochránit.

Vakcína jako jediná spása

Podle poslanců je štěstí, že Česká republika objednávala jednotlivé dávky vakcín v rámci celé Evropské unie. „Kdybychom nebyli v EU, čekáme na vakcínu jako Srbsko, které očekává první dávky někdy v říjnu. Izrael je ohledně vakcinace určitě inspirující, na druhou stranu se příliš nezabýval testováním vakcíny a ze začátku využíval i očkování Sputnik z Ruska, jehož kvalita je velmi sporná,“ míní Veselý.

Společný postup zemí unijní sedmadvacítky kvituje i Mašek. „Věřím, že Evropská unie dobře objednala počet dávek a že přijde jejich dostatečný počet pro naočkování šesti milionů našich obyvatel. Bude to těžký logistický krok, tohle ale nemůže dělat jenom ministerstvo nebo každý kraj zvlášť, tady musí fungovat spolupráce,“ míní.

Postup Bruselu ocenil i Gazdík. „Já jsem rád, že Evropská unie schvaluje pomalu a na trh pustí jen vakcíny, které jsou ověřené. Navíc rozložila riziko a objednala vakcíny od různých výrobců v době, kdy nikdo nevěděl, jaké mohou být účinky u té které vakcíny,“ řekl.

Zvýhodňovování naočkovaných?

Třaskavým tématem nedělní Partie bylo také téma covid pasů a případné zvýhodňování těch občanů, kteří se nechají dobrovolně naočkovat. Všichni poslanci se shodli na tom, že by nikdy neměl nikdo člověka do očkování nutit. Na druhé straně je podle zákonodárců třeba dobře promyslet fakt, že případná vakcinace pozitivně ovlivní nejen samotného člověka, ale i jeho blízké.

„Nesmíme lidi znevýhodňovat,“ myslí si Gazdík. „Ale tady nejde jen o mě, ta nemoc je nejzákeřnější právě v tom, že nevím, zda někomu nemůžu způsobit smrt,“ doplnil.

Nejvíce skeptický je vůči očkování poslanec SPD Fiala. „Nejsem odpůrce vakcinace, kdybych dnes patřil k ohrožené skupině, budu to určitě zvažovat, zatím ale očkování neplánuji. Navíc až bude těch vakcín více, ten komfort bude lepší,“ uvedl v Partii. „Jedna věc je pozitivní motivace, pokud chtějí někoho motivovat zdravotní pojišťovny, proti tomu nic nemám. Ale jsem proti tomu, aby vznikli z neočkovaných lidí občané druhé kategorie. Kdyby náhodou takoví lidé nemohli najednou do kostela, do kina, to by byl problém,“ uzavřel Fiala.

Útok na Kapitol

Hosté Partie reflektovali také středeční útok na Kapitol, kdy příznivci amerického prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na budovu, ve které sídlí obě komory Kongresu. „K útoku na Kapitol vyzýval sám prezident Trump, to bylo něco nemyslitelného. Přeju republikánům, ať se z toho co nejdříve vzpamatují,“ komentoval událost Veselý.

„Jsem rád, že žijeme v zemi, kde ač máme jiné názory, respektujeme demokracii a výsledky voleb a věříme jim. Takový útok by byl v Česku nemyslitelný,“ vyjádřil se Mašek.

Tagy: