Generálem na pátý pokus? Zeman dostane další žádost o povýšení ředitele BIS Koudelky

Michal Koudelka

Vláda bude po Zemanovi opět žádat povýšení Michala Koudelky

Vláda bude opět po prezidentovi Miloši Zemanovi žádat povýšení ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky do hodnosti generála. Vyšší generálskou hodnost vláda navrhuje i pro policejního prezidenta Jana Švejdara, jeho náměstka Martina Vondráška nebo pro ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala či šéfa vojenských zpravodajců Jana Berouna.

Povýšení Koudelky vláda prezidentu Miloši Zemanovi navrhuje už popáté. Zeman to dosud vždy odmítl. Kontrarozvědku, která ve svých zprávách opakovaně upozorňuje například na nebezpečí ruských či čínských špionů, prezident často kritizoval. Návrh vlády v minulosti nevyslyšel, přestože premiérovi Andreji Babišovi povýšení Koudelky slíbil. Kdyby Zeman návrh akceptoval, Koudelka by se stal brigádním generálem.

O jeden stupeň vyšší generálskou hodnost, generálmajora, navrhuje ministerstvo vnitra pro Švejdara a Vondráška, hodnosti brigádního generála chce pro ředitele středočeských hasičů Miloslava Svatoše a pro zástupce velitele Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR Davida Kareše. Ministerstvo spravedlnosti chce pro Dohnala nejvyšší hodnost generálporučíka a pro ředitelku Věznice Světlá nad Sázavou Moniku Myšičkovou hodnost brigádní generálky. Ministerstvo financí navrhuje, aby se zástupce generálního ředitele celníků Pavel Kotraba stal brigádním generálem.

Nových generálů má být jedenáct

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) navrhuje mimo jiné jmenovat do hodnosti generálporučíka zástupce náčelníka generálního štábu armády Miroslava Hlaváče a velitele velitelství pro operace Josefa Kopeckého.

„Jmenování generálů je tradiční a důležitou událostí. A protože v květnu kvůli pandemii neproběhlo, obsahuje nyní návrh jedenáct jmen. Bez výjimky jsou to vojáci, kteří precizně plní své úkoly a během profesní kariéry v ozbrojených silách dosahují vynikajících výsledků,“ uvedl v tiskové zprávě Metnar.

Do hodnosti generálmajora by měl být povýšen Jan Beroun, jeho první zástupce Libor Jílek, velitel pozemních sil Ladislav Jung a zástupce velitele velitelství pro operace Petr Procházka. Na povýšení na brigádního generála navrhuje Metnar ředitele Agentury logistiky Stanislava Hudečka, ředitele sekce zpravodajského zabezpečení Vladimíra Langa, náčelníka Vojenské policie Miroslava Murčeka, ředitele sekce SHAPE zahraničního pracoviště Mons. Romana Náhončíka a velitele 21. základny taktického letectva Petra Tománka, uvedl resort.

Prezident generály každoročně povyšuje u příležitosti státních svátků 8. května a 28. října. Letošní květnové jmenování generálů se ale kvůli pandemii koronaviru neuskutečnilo, říjnový termín zatím odložen nebyl.

Tagy:
Andrej Babiš Miloš Zeman Hasičský záchranný sbor ředitel Lubomír Metnar generál Vojenská policie AČR vláda BIS vláda Jan Švejdar Armáda ČR Michal Koudelka Bezpečnostní informační služba Jan Beroun Petr Dohnal Vězeňská služba České republiky