Pavel: Sliby se mají plnit. Když nedáme dvě procenta HDP na obranu, rezignujeme na ni

Petr Pavel na CNN Prima NEWS

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) oznámila, že Česko nesplní závazek u Severoatlantické aliance (NATO) dávat od roku 2024 na vlastní obranu dvě procenta HDP. Podle bývalého předsedy vojenského výboru NATO a někdejšího náčelníka Generálního štábu Armády České republiky generála Petra Pavla to znamená, že naše země rezignuje na obranu. Řekl to v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS.

„Za prvé to je problém v obecné rovině, protože sliby se mají plnit. Druhá rovina je praktická. Musíme zabezpečit díl kolektivní bezpečnosti, který nám přísluší. Za dobu existence NATO se ukázalo, že tento díl odpovídá dvěma procentům HDP. Když to nebudeme vydávat, tak to znamená, že rezignujeme na naši obranu,“ vysvětlil Pavel.

Podstatné je, co se nakoupí

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) říká, že Česko se dvěma procentům přibližuje, tento rok jde o 1,6 procenta. Když se moderátorka Pavlína Wolfová zeptala, zda by to tato suma nestačila, Pavel reagoval: „Diskuze by neměla být jen o číslech. Podstatné není, že ta dvě procenta utratíme, ale co za ně koupíme.“ V roce 2021 půjde do armády 85,4 miliard korun.

Podle expředsedy vojenského výboru NATO má Armáda České republiky jasně stanovené cíle. „My máme velký úkol –⁠ postavit do roku 2025 velkou modernizovanou mechanizovanou brigádu. Pokud to neuděláme, tak jsme skutečně svůj díl obrany nezachránili,“ dodal osmapadesátiletý bývalý náčelník generálního štábu.

Nejde o začátek kampaně

Během rozhovoru došlo i na téma středeční schůzky s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Na ní chce Pavel představit soubor opatření a návrhů, jak by Česká republika mohla upravit národní systém reakce na krize. „Je to pouze jeden vstup, který nemá ukazovat viníky, ale nefungující věci. Týká se to například komunikace mezi vládou a občany nebo institucemi,“ nastínil Pavel.

Rád by prý na schůzce také představil plán, jak lépe nastavit sktrukturu krizového systému a modernizaci krizového plánu. „Já jsem připraven se zapojit, jakkoliv vláda uzná za vhodné,“ uvedl Pavel s tím, že odmítá, že by se jednalo o začátek jeho prezidentské kampaně.

Tagy: