Rusko používá zakázané fosforové bomby, tvrdí Ukrajinci. Video má ukazovat Bachmut v ohni

Rusové začali Bachmut ostřelovat zakázanými fosforovými bombami a zápalnou municí. Vyplývá to z hlášení ukrajinských sil speciálních operací (SOF). Ukrajinci zveřejnili letecké záběry z Bachmutu – zdá se, že v rozbombardovaném doněckém městě vypukl gigantický požár. Podle Kyjeva se okupanti snaží Bachmut vymazat z povrchu zemského. Rusy obvinilo z použití z použití fosforové munice i ukrajinské ministerstvo obrany. Šokující záběry zatím nelze nezávisle ověřit.

„Nepřítel použil v Bachmutu fosforovou a zápalnou munici, aby vymazal město z povrchu země,“ uvedly v pátek večer podle webu Ukrajinská pravda ukrajinské síly speciálních operací. Použití dělostřelecké munice s bílým fosforem je považováno za válečný zločin. Vytváří rychle se šířící požáry, které lze těžko uhasit. Podle Ukrajinské pravdy se ovšem může jednat i o jiný druh zápalné munice, jejíž užití ve městech a jejich okolí mezinárodní právo rovněž zakazuje.

SOF na svém účtu na Telegramu rovněž sdílely video, na němž je vidět gigantický požár ve městě. „Přesto dál pokračujeme v obraně Bachmutu. Nepřítel ničí naše město a my ho nadále bráníme,“ stojí v prohlášení SOF.

Šokující video sdílel například i poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. „Ruské kanály na Telegramu zveřejňují video, na němž Vagnerovci údajně útočí se zakázanými zápalnými raketami na místa v Bachmutu, kde se nachází ukrajinská armáda. Nemohu potvrdit, zda jsou záběry autentické,“ uvedl.

Zprávu převzaly také ukrajinský generální štábagentura Ukrinform. Kolem půlnoci z pátku na sobotu přišlo s jasným prohlášením i ukrajinské ministerstvo obrany: „Raket není dost, ale fosforu ano. Rusové ostřelují neobsazené oblasti Bachmutu zápalnou municí. Budou hořet v pekle.“

Rusko obvinění nekomentovalo. Kyjev Moskvu, která loni v únoru vydala pokyn k zahájení invaze na Ukrajinu, z použití fosforové munice obvinil už dříve. Rusko to v předchozích případech odmítlo.

Žoldnéři z ruské Vagnerovy skupiny prostřednictvím svého šéfa Jevgenije Prigožina v pátek oznámili, že se k 10. květnu z Bachmutu stáhnou. Prigožin se krátce předtím ve videu zveřejněném na Telegramu tvrdě opřel do šéfa ruského resortu obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, kterým sprostě nadával kvůli nedostatku dodávek munice.

Prigožin kromě jiného přiznal katastrofální ruské ztráty u Bachmutu. „Šojgu a Gerasimov jsou zodpovědní za desítky tisíc mrtvých a zraněných,“ dodal. Rusko se snaží obsadit Bachmut už řadu měsíců.

Bitva o Bachmut je vzhledem ke své povaze známá také jako „mlýnek na maso“. Jde o vůbec nejkrvavější střet od začátku ruské invaze v únoru 2022. Vlivem ruského bombardování a pouličních bojů z Bachmutu nezbylo téměř nic.

Tagy: