Reportér z místa katastrofy: Ukrajinci si pomáhají sami, velké organizace se k Chersonu bojí

Reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr z válčící Ukrajiny

Reportér CNN Prima NEWS živě z Chersonské oblasti (9.6.2023, 9:15)

Světové organizace se po zničení Kachovské přehrady zatím zdráhají pomoci na místě ekologické a humanitární katastrofy. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl reportér Patrik Kaizr. Ukrajinci si podle něj musí pomoci víceméně sami – podél cest například vytváří improvizované body pomoci pro prchající obyvatele Chersonské oblasti.

Jeden takový improvizovaný bod pomoci popsal přímo z Ukrajiny i reportér CNN Prima NEWS. „Místo vzniklo před jedním dnem nedaleko vesnice, která se nachází u silnice do Chersonu. Zdejší lidé sem přináší pomoc pro ty, kteří utíkají z města. Je pro ně připravena první pomoc, hygienické potřeby, čistá voda, deky, léky a také trochu teplého jídla nebo ovoce. Mohou zde použít toaletu nebo se umýt v improvizované sprše,“ uvedl Patrik Kaizr s tím, že podobné body vznikají podél celé cesty do Chersonu.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry katastrofické exploze ruského tanku. Kyjev zveřejnil videozáznam zkázy

Kaizr na místě pozoruje také obrovské vzepětí Ukrajinců. „Značně pomáhají těm, kteří přišli o střechu nad hlavou. Podle posledních informací bylo evakuováno asi 2 500 lidí, pod vodou se nachází 1 800 bytů a 1 300 domů,“ informoval reportér.

V oblasti však nepomáhají pouze místní. „Po cestě jsme viděli mnoho aut několika nestátních dobrovolnických organizací, například polských nebo německých. Některá za sebou vezla čluny na vozících, jiná převážela potraviny či pitnou vodu,“ popsal Kaizr.

Na místě však údajně pomáhají spíše menší organizace, globální humanitární uskupení jsou zatím s pomocí zdrženlivá. „Neustále hrozí ruské ostřelování, například ještě ve čtvrt na čtyři ráno byl v Chersonské oblasti opět vyhlášen vzdušný poplach. Nadnárodní organizace zde zatím nechtějí pomáhat, protože to považují za příliš velké riziko pro své týmy. To zase tvrdě kritizoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj,“ zhodnotil Kaizr situaci z Ukrajiny.

Tagy:
Ukrajina CNN Prima NEWS humanitární pomoc Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Cherson Chersonská oblast ruská invaze na Ukrajinu Kachovská přehrada