Záběry masivní exploze ruského tanku. Kyjev zveřejnil videozáznam zkázy

Ukrajinci zdemolovali ruský tank.

Výbuch ruského tanku

Ukrajinci v poslední době hlásí čím dál větší ruské ztráty. Podle Kyjeva přicházejí okupanti každý den o nespočet těžké techniky i živé síly. Demolicí jednoho z ruských tanků se pochlubilo například ukrajinské ministerstvo obrany, které sdílelo video ukazující katastrofickou explozi zmíněného obrněnce. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je složité nezávisle ověřit.

„Posádka tanku okupantů se snažila manévrovat, aby se vyhnula cílenému zásahu. Plány a přání Rusů nám jsou ale lhostejné. Ukrajinské ozbrojené síly pomohly nepřátelské technice předvést výbušné ‚gesto dobré vůle‘, přičemž po sobě zanechaly efektní videozáznam zkázy,“ uvedl na svém Telegramu Úřad ukrajinského ministerstva obrany pro strategickou komunikaci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Satelitní snímky zkázy. Z porovnání Chersonska před a po katastrofě mrazí, obce mizí pod vodou

Na záběrech je skutečně vidět katastrofální exploze jednoho z ruských obrněnců. „Ruský tank se náhle rozhodl přestat existovat,“ glosovala to na Twitteru ukrajinská analytická stránka s názvem Special Kherson Cat. Exploze tanku byla tak silná, že vedla k výbuchu několika nastražených min, které se nacházely mnoho metrů od obrněnce.

Ukrajinský úřad pro strategickou komunikaci na svém Instagramu zveřejnil ještě další video z úspěšného úderu proti okupantům. Tentokrát ukrajinský dron zpozoroval ruský úkryt na vyvýšeném místě. Operátor bezpilotního letounu předal souřadnice ukrajinskému dělostřelectvu, které úkryt následně zlikvidovalo přesnou trefou. „Bez ohledu na to, kde se ruští vetřelci skrývají, je naši obránci ‚vykouří‘ z jakékoliv díry či kopce,“ dodal ukrajinský resort obrany.

Rusové podle ukrajinského generálního štábu ztratili od vypuknutí invaze v únoru 2022 celkem více než 212 tisíc vojáků. Rovněž přišli o 3 891 tanků, 7 576 dalších obrněných vozidel, 6 384 transportních vozidel, 4 263 dělostřeleckých systémů, 299 vrtulníků, 314 letounů a 3 234 bezpilotních letounů.

Ukrajinou uváděná čísla nelze nezávisle ověřit. Podle západních analytiků či amerického Institutu pro studium války (ISW) však vesměs odpovídají realitě. Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

Tagy:
válka armáda tank kopec Ukrajina výbuch exploze ztráty Rusko úkryt obrněné vozidlo těžká technika