Glosa: Kouř signálu renty paní Pavlové štípe v očích

Ministři premiéra Petra Fialy se už tři roky označují za vládu, která rozpočtově odpovědně dosáhne ekonomického růstu a lepší politické kultury. Nic z toho ale dosud nedodali. Místo toho slýcháme, že není na občany v tom či onom. Státní kasa, plněná z našich daní, si tak prý nemůže dovolit lépe placené státní zaměstnance nebo zvýšení rodičáku opravdu pro všechny. Zároveň není dost škol a školek, silnice připomínají tankodrom a na důstojnou dálniční síť se musíme dívat k sousedům. Tu protestují zemědělci, jindy učitelé a lékaři, nyní zase zaměstnanci soudů. A aby toho nebylo málo, do důchodu budeme muset odcházet později. Jak v takové situaci vnímat nápad na vysokou rentu pro Evu Pavlovou?

Vláda je kritizována ze všech stran. Zprava, že šetří málo a na nesprávných místech. Zleva, že šetří moc a na nesprávných místech. Obecně, že se více stará o zahraniční politiku než o vlastní občany. Přitom základem úspěchu v politice je starat se v první řadě právě o své občany. Ti, kteří politika volili, ho mohou volit znovu. Ti, kteří ho nevolili, ho pak spokojení s dosavadním výkonem mohou volit. Politická kultura se projevuje nálepkováním, prosazováním jediného správného názoru a vyhazovy z vlády po telefonu chvíli po osobním jednání.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Skvadra Petra Fialy vypadá, že si snad myslí, že byť porušila sliby předvolební i povolební, nakonec voliče utáhne v duchu prohlášení: „sice nám to moc nešlo a nejde, ale když nás nezvolíte, tak…“ Dosaďte si, co chcete – vláda opozice, Rusko, Čína, Brusel, nedemokracie, populismus a podobné nesmysly odvádějící pozornost od podstatného – úrovně života v naší zemi. V ní si za úspěchy v zahraničí nic nekoupíme, navíc od nabídky eurokomisaře pro rozvojovou pomoc pro ministra Síkelu víme, že vládní samochvála ohledně zahraniční politiky také nebyla na místě. Je přitom pravda, že když vládu skládaly nyní strany opoziční (plus KDU-ČSL v prvním období se sociálními demokraty a hnutím ANO), nedošlo ani k ohrožení demokracie ani k ničemu jinému. A taková hospodářská slota a otrávený vzduch nálepkováním jakékoliv kritiky tady nebyly.

HLASUJTE V ANKETĚ: Peníze pro první dámu rozvířily emoce. Nesmysl, nestydatost i palec nahoru, píší lidé

Pan premiér společně s ostatními vysílali signály dlouho... A teď vyšel nový kouřový signál z dílny ministerstva práce a sociálních věcí. Lidé Mariana Jurečky navrhli, aby manželka stávajícího nájemníka Pražského hradu Petra Pavla pobírala měsíčně až 95 250 korun českých. Hrad už návrh uvítal, protože prý „první dáma“ hrozně tvrdě maká. Termín první dáma náš právní systém nezná. Žádná manželka prezidenta žádné náhrady po 35 let nepotřebovala. Letos manžel paní Pavlové bere včetně náhrad 658 700 korun. Prezident neodvádí zdravotní ani sociální, jen daň z příjmu (aktuálně 371 500 Kč). Považme rovněž, že dosavadní prezidenti mají po konci funkčního období rentu 50 tisíc korun, takže paní Pavlová by na tom byla dvakrát lépe.

Jakkoliv přející můžeme být, když vláda tvrdí, že není na nic, je aktuální kouřový signál štiplavý dým, z kterého se živému organismu dobře dělat nemůže. Vedle toho odboráři vyjednali pro státní zaměstnance přidání o 1 400 Kč. Na více prý není. Je zbytečné debatovat, nakolik je to amatérská práce salonních odborů vedených Josefem Středulou. Důležité je, že vláda už ani své ochotnické divadlo nehraje dobře. Poslední fraška s návrhem dát vysoké náhrady manželce prezidenta spojeného pupeční šňůrou s pětikoalicí může nést jméno „Kmáne plať, ať páni nemají po pečených holubech hlad!“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala potřebuje poskoka, opřel se Škromach do Lipavského. Vláda nechce, aby lidé volili, říká

Tagy:
politika Petr Fiala Brusel Pražský hrad zahraniční politika vláda Rusko Čína Jozef Síkela Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky První dáma