ANKETA: Peníze pro první dámu rozvířily emoce. Nesmysl, nestydatost i palec nahoru, píší lidé

Návrh ministerstva práce a sociálních věcí, který počítá s novelou zákona o platu a dalších náležitostech představitelů státní moci, rozděluje společnost. Možnost, že by manželka či partnerka prezidenta mohla již od příštího roku poprvé v historii mít zajištěné financování činnosti, je podle některých krokem správným směrem. Více se však ozývají negativní reakce. Na sociálních sítích se objevují slova o „vyžírce“, penězích jen pro někoho či financích na nákup oblečení. Jaký názor máte vy? Hlasujte v anketě.

Jako první by zhruba 95 tisíc korun měsíčně na financování své činnosti mohla využívat manželka prezidenta Petra Pavla, Eva. Ačkoliv se jedná o případnou změnu z pera ministerstva práce a sociálních věcí, někteří uživatelé se na sociálních sítích pustili přímo do Pavlové.

ČTĚTE TAKÉ: Nejbohatší v Česku zůstává dědička impéria PPF Kellnerová s rodinou. Babiš propadl na 7. místo

„Takže moje děti půjdou do důchodu v 67 letech, aby si prominentní komunistka mohla koupit nové šaty. Jakže se to říkalo: ‚Buďto s nimi zameteme, nebo oni s námi‘,“ napsal jeden z uživatelů na sociální síti X. Srovnávání prvních dam se neubránili ani další.

„Absolutně to nepotřebuje. Kdyby to dostala žena Miloše Zemana, tak celá ODS je stoprocentně proti. Jenom řeči. Šetřit neumíte... na sobě. Že se nestydíte,“ uvedl jiný uživatel. Někteří byli ve své kritice konstruktivnější. „S tím platem pro první dámu: jako v globálu jsou to drobné, ale je to špatný signál. První dáma není žádná funkce a prezident bere dost, aby ji uživil,“ napsal uživatel Tomáš Šalamon.

Měl by partner/ka či manžel/ka hlavy státu v Česku dostával peníze na reprezentaci v navrhované výši 95 tisíc korun měsíčně?

Doplnil, že se dosud bez peněz první dámy obešly. „A některé byly aktivnější než ta současná. Americká první dáma taky nebere ani dolar,“ podotkl. V České republice dosud první dámy neměly nárok na vlastní náhrady výdajů spojených s jejich postem a pozice partnerky či manželky prezidenta ani není nijak ukotvena v právním řádu. Ve zmiňovaných Spojených státech má funkce první dámy oficiální právní status.

Palec nahoru, píše Udženija

Právě tuto nápravu kvituje například náměstkyně primátora hlavního města Prahy Alexandra Udženija (ODS). „Krok správným směrem! Do teď to totiž bylo tak, že první dáma byla naprosto finančně závislá na svém manželovi. Přitom se od ní očekává stejně důstojná reprezentace naší země. A to nejen po boku prezidenta. Palec nahoru za nápravu nepoměru postavení první dámy,“ zdůraznila.

Pevně věří, že tato změna Pavlové, ale i všem budoucím prvním dámám, dá „mimo jiné i větší nezávislost a že je to jistá forma ocenění jejich práce“. „Je to i důkaz rovnoprávnosti nás žen ve společnosti,“ dodala. Změnu by velmi uvítal také manžel bývalé kandidátky na prezidentku Danuše Nerudové, Robert Neruda.

Podle dalších uživatelů by tato změna byla přijatelná. „Pokud bude reprezentaci vykonávat – ne jako Zemanová –, tak je to za mě ok. Ale nemají pak jít další věci pro její potřeby z kanceláře prezidenta,“ uvedl další uživatel. Podobně reagovala i uživatelka Alena. „Nemám s tím problém, pokud to vážně využije na výkon první dámy. Jen si k tomu tedy nevybrali dobrou dobu. To zase bude munice pro šmejdy anosekty,“ uvedla s odkazem na kritiku vlády ze strany opozice.

S tou například přišla poslankyně Jana Berkovcová (ANO). „V době, kdy stát nemá na zaplacení policistů, hasičů a pedagogů, vymýšlí ministerstvo práce a sociálních věcí ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) další nesmyslné výdaje. Dle návrhů by ‚první dáma‘ měla od nového roku pobírat paušální náhradu 95 250 korun měsíčně. Je to další ze signálů, že peníze jsou, ale pouze pro někoho,“ napsala.

Od některých si i ona vyslechla kritiku. „A proč by nemohla mít? Je pracovitá a alespoň neblábolí jako Babiš o sr**kách. A vy berete plat? Já jen že kromě de***ních statusů na sociální síti X neděláte nic. Co jste prosadila?“ ptala se jí uživatelka Petra.

Kancelář úpravu oceňuje

S jednou z nejvýraznější kritik přišel předseda strany Motoristé sobě Petr Macinka. Ten se proti nápadu ostře vymezil s tím, že po prvních dámách je dnes na Hradě „První Vyžírka“. Ke svému postu zároveň připojil sadu obrázků Pavlové. Sama Kancelář prezidenta republiky naopak ocenila navrhované právní úpravy jako komplexní řešení.

Nejčastěji se ozývá kritika, že by měla mít první dáma nově „plat“, jak však někteří na sociálních sítích zdůrazňují, jedná se o náhrady výdajů, což je něco jiného. Například poslanci mají nárok na náhrady stravného, nákladů na prezentaci, cestování, administrativní a odbornou práci a další.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Změny v důchodech bez shody s ANO nedávají smysl, říká Valeš. Nová vláda všechno zruší

Tagy: