GLOSA: Odéesáka neprověřil, přesto ho vřele doporučil aneb Babišův trapas v pardubické kauze

Prosím, volte Martina Charváta! Přesně to žádal šéf hnutí ANO Andrej Babiš před posledními senátními volbami s tím, že Charvát má číslo na jeho mobil a že je skvělým pardubickým primátorem. Jenže ne vždy se vyplatí hrát si na neomylného manažera, který stejně jako brouk Pytlík všude byl a všechny zná. Když si totiž policie začátkem týdne přišla pro někdejšího primátora i pro dalšího člena ANO Michala Drenka, Babiš prohlásil, že hnutí „tyhle (bývalé) odéesáky neprověřilo“. Jeho prosba z roku 2022 tak vypadá mimořádně komicky.

„Prosím, volte našeho kandidáta do Senátu Martina Charváta! Moc ho doporučuji, určitě ho všichni znáte. Skvělý primátor Pardubic. Do čeho se pustí, vždycky dotáhne do konce. Právě Martin Charvát pro seniory prosadil jízdné zdarma v pardubických autobusech a trolejbusech,“ propagoval Babiš svého stranického kolegu koncem září 2022 na svém Facebooku.

Styl této kampaně si asi všichni vybavíme. Čau lidi! Tady můj dobrej kámoš Marťas je super chlap. Jestli chcete mít v Pardubicích pořádek, tak mu určitě dejte hlas. Navíc má číslo na můj telefon, kdyby něco. Ano, billboardy s Babišem a Charvátem ve stylu „Martin má číslo na můj mobil“ se v Pardubicích před komunálními volbami skutečně objevovaly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Aktéři pardubické kauzy v ANO skončili. Šlo o infiltraci bývalých členů ODS, řekl Babiš

Jenže co se stane, když o rok později vojenská policie a Národní centrála proti organizovanému zločinu zasáhne na několika místech v Česku včetně Pardubic a zadrží 19 lidí kvůli podezření z rozsáhlé korupční činnosti, přičemž mezi obviněnými je i Martin Charvát a Michal Drenko? V takové chvíli si Babiš začne uvědomovat, že toho exodéesáka Charváta zas tolik nezná.

„Naše velká chyba byla, že jsme neprověřovali tyhle odéesáky, kteří nám nalezli do hnutí,“ uvedl Babiš podle Deníku N ve středu. Chápete, ne? Možná na toho invazního korupčníka měl telefonní číslo. A možná nás tehdy prosil, ať ho volíme do Senátu, ale jinak ho vlastně vůbec neznal a hlavně neprověřoval.

ANO si přesto zaslouží pochvalu za to, že alespoň v tomto případě ctí politickou presumpci viny. Již ve středu předsednictvo hnutí rozhodlo o vyloučení Charváta i Drenka. Jenže vysvětlovat celé pochybení skrze údajnou „infiltraci bývalých členů ODS“?

Pak čeká nejsilnější opoziční hnutí ještě mnoho práce. Jen ve stínové vládě ANO se nacházejí čtyři bývalí členové ODS – jmenovitě Richard Brabec, Jana Mračková Vildumetzová, Jaroslava Pokorná Jermanová a Jaroslav Bžoch. Jsou to také zlobiví odéesáci, kteří jsou tajně vysazeni hluboko za nepřátelskou linií, aby páchali zlo a zmatek? Nevíme. Nezbývá než doufat, že je šéf hnutí ANO – na rozdíl od kolegů z Pardubic – nyní důkladně prověří.

VIDEO: Zásah Národní centrála proti organizovanému zločinu a vojenské policie

Tagy: